"Nu mă mai întorc niciodată" - Membru al elitei ruse renunţă la privilegii şi cere să lupte în armata ucraineană

Igor Volobuyev
Igor Volobuyev (Captura video)

Igor Volobuiev de la Gazprombank şi diplomatul Boris Bondarev se numără printre membrii elitei ruse care se opun invaziei declanşate de Putin în Ucraina.

Igor Volobuiev a petrecut două decenii lucrând în inima mediului de afaceri rusesc, mai întâi pentru Gazprom, apoi pentru Gazprombank, unde a fost vicepreşedinte, până în luna februarie a acestui an.

Apoi, la sfârşitul lunii februarie, Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, iar Volobuiev a decis că nu mai poate suporta să trăiască în Rusia. Şi-a împachetat un mic rucsac cu bunuri şi un teanc de bani şi a plecat din ţară pe 2 martie, pretinzând că pleacă în vacanţă, relatează Guardian.

Câteva zile mai târziu, a trecut din Polonia în Ucraina, unde şi-a petrecut anii copilăriei. În prezent, îşi petrece zilele încercând să convingă oficialii să-i elibereze documente ucrainene şi să îi permită să se înscrie în serviciul militar.

"Vreau să merg în locul în care îmi pot apăra patria cu o armă, încerc în fiecare zi", a declarat el, într-un interviu. "Nu mă voi întoarce niciodată în Rusia".

Se crede că sute de mii de ruşi au fugit din ţară de când Putin a lansat războiul, iar mulţi intelectuali, jurnalişti şi activişti şi-au exprimat opoziţia faţă de conflict. Cu toate acestea, în rândul elitelor politice şi de afaceri, dezertările au fost extrem de rare. În ciuda rapoartelor privind consternarea generalizată faţă de invazia rusă în Ucraina, doar puţini oameni au avut curajul de a vorbi public pentru a condamna războiul.

Unul dintre aceştia a fost Boris Bondarev, un diplomat de carieră detaşat la Misiunea rusă la ONU de la Geneva, numele său fiind deja celebru. El a devenit diplomatul rus de cel mai înalt rang care a denunţat războiul. Când a demisionat, Bondarev a publicat o scrisoare tăioasă în care a scris că îi este "ruşine" de ţara sa şi a calificat invazia drept un "dezastru".

Bondarev a declarat că s-a hotărât să demisioneze în ziua în care Rusia a lansat invazia, dar a avut nevoie de luni de zile pentru a găsi determinarea de a-şi face publică poziţia.

La fel ca mulţi colegi diplomaţi, Bondarev a rămas în funcţie în ultimul deceniu, în ciuda izolării tot mai mari a Rusiei din cauza unei serii de crize, inclusiv anexarea Crimeei şi doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines, în 2014.

"Înţelegi că este greşit", a declarat el într-un interviu telefonic. "Că nu este bine. Dar nu te atinge cu adevărat pe tine, viaţa ta. Aceste lucruri rele se întâmplă undeva, departe. Nu este corect, dar aşa gândesc majoritatea oamenilor".

"Dar acum este total diferit: Rusia a atacat o altă ţară. Este vorba de Ucraina. Noi i-am considerat întotdeauna ca fiind fraţii noştri, iar acum i-am atacat în cel mai brutal mod. Bombardând oraşe. Pretinzând că sunt nazişti şi trebuie denazificaţi. Este ceva ridicol. Este ceva de neimaginat".

Bondarev a declarat că în opinia sa mulţi dintre colegii săi diplomaţi se opuneau şi ei războiului, dar nu a discutat niciodată cu ei despre acest lucru. "Nu este ceva despre care să vorbeşti cu adevărat cu alţi oameni, nu este ceva despre care să poţi vorbi deschis în zilele noastre", a afirmat Bondarev. "Toată lumea este tăcută".

Volobuiev a spus şi el că, după 2014, a început să vorbească deschis despre preocupările sale legate de politica rusă la locul de muncă şi, deşi mulţi oameni se temeau să se implice într-o discuţie, el a simţit că majoritatea celor pe care îi cunoştea erau de acord, cel puţin parţial.

"În Gazprom existau câţiva putinişti pasionaţi, dar în rest majoritatea oamenilor înţelegeau exact în ce fel de ţară trăiesc. Mulţi oameni din Rusia sunt pur şi simplu speriaţi", a spus el, adăugând: "Ai această cenzură internă, că este periculos să spui anumite lucruri, şi trăieşti cu asta permanent. Ucrainenii se uită la asta şi nu înţeleg, pentru că sunt un popor liber".

Volobuiev a crescut în oraşul ucrainean Okhtyrka, şi a plecat la Moscova în 1989, când avea 18 ani. După ce a petrecut ceva timp în jurnalism, el s-a alăturat Gazprom, unde a lucrat timp de 15 ani, iar în 2015 a devenit unul dintre vicepreşedinţii Gazprombank.

După cum povesteşte el, iniţial a fost un susţinător al lui Putin şi a votat pentru el în 2012, dar "ochii i-au fost deschişi" în 2014, de Revoluţia Maidan şi de războiul ulterior susţinut de Rusia în Donbas. Atunci a vrut să se întoarcă în Ucraina, dar a spus că nu a putut, din motive familiale, despre care a refuzat să dea detalii.

"A fost o alegere între patria mea şi familia mea, iar în acel moment mi-am ales familia. La 24 februarie anul acesta, am înţeles că nu mai puteam amâna", a spus el.

Volobuiev a fost o rotiţă de rang mediu în maşinăria Gazprom; în rândul eşaloanelor superioare de afaceri, puţini oameni au îndrăznit să rupă rândurile.

Oleg Tinkov, un miliardar care a înfiinţat una dintre cele mai importante bănci din Rusia, a fost până acum cel mai deschis oponent public al războiului în rândul elitei de afaceri. Într-una dintre postările critice făcute pe Instagram, Tinkov a scris: "Nu văd NICIUN beneficiar al acestui război nebunesc! Mor oameni nevinovaţi şi soldaţi".

După declaraţiile sale, Tinkov a menţionat că a fost forţat să-şi vândă activele la un preţ de nimic unui oligarh loial Kremlinului. Într-un interviu acordat jurnalistului rus Yury Dud, el a spus că este sigur că întreaga elită de afaceri îi susţine declaraţiile, dar că ei erau prea speriaţi pentru a spune acest lucru în mod public.

"Am vorbit personal cu 12 dintre primii 20 de pe lista Forbes şi toţi mă susţin, există un consens deplin", a spus el.

El a precizat că jumătate dintre cei cu care a vorbit şi-au justificat tăcerea susţinând că se tem pentru zecile de mii de angajaţi ai lor, care ar putea fi afectaţi dacă nu ar mai fi în graţiile Kremlinului.

"Cealaltă jumătate spune: 'Vom face o declaraţie şi apoi ne vom pierde afacerea, ca şi tine, şi apoi ce, ce ai realizat?'".

Putin s-a referit la cei care se opun acţiunilor Moscovei ca fiind "gunoaie şi trădători", pe care poporul rus îi va "scuipa ca pe o muscă". În climatul actual, este clar că opoziţia publică faţă de război face ca întoarcerea în Rusia să fie periculoasă.

Bondarev şi-a exprimat îngrijorarea privind reacţia la declaraţia sa şi a spus că ar "saluta" o ofertă de azil în Occident. Tinkov a menţionat că a angajat gărzi de corp.

În calitate de cetăţean rus de origine ucraineană, poziţia lui Volobuiev este puţin diferită. Sosirea sa în Ucraina i-a dat sentimentul că s-a întors în sfârşit acasă, a declarat el. Dar el acceptă că mai are mult de lucru pentru a-i convinge pe ucraineni de sinceritatea sa.

"În toţi aceşti ani, am spus că sunt ucrainean, dar am continuat să trăiesc şi să lucrez acolo. Înţeleg că trebuie să mă pocăiesc şi să dovedesc timp de mulţi ani că ar trebui să mi se permită să trăiesc aici şi că pot fi de încredere", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe