"Nu mai omorâţi oameni pentru organe" - jucător NBA cere regimului comunist chinez să nu mai recolteze organe cu forţa

Enes Kanter, jucător la Boston Celtic 22 octombrie 2021
Enes Kanter, jucător la Boston Celtic 22 octombrie 2021 (Maddie Meyer/Getty Images)

Enes Kanter, un mijlocaş al echipei de baschet Boston Celtics, a criticat regimul comunist chinez, pe 16 noiembrie, pentru uciderea la scară industrială a prizonierilor de conştiinţă pentru organele lor.

„Nu mai ucideţi pentru organe. Este o crimă împotriva umanităţii”, a scris jucătorul turc într-o postare care a apărut pe Twitter, Facebook şi Instagram.

Citiți și Ariton a discutat cu conducerea LukOil despre investiţiile viitoare ale grupului în România

Postările lui Kanter includ fotografii cu o nouă pereche de bascheţi personalizaţi, care transmit acelaşi mesaj. Pe încălţăminte este pictat un doctor îmbrăcat în albastru, care ţine un organ din care picură sânge. Un ficat, un rinichi şi o inimă sunt reprezentate pe vârful pantofului; fiecare organ are ataşată o etichetă de preţ. Bascheţii sunt presăraţi cu pete de sânge pictate peste tot.

„Opriţi recoltarea de organe în China” - este un text scris pe partea laterală a unui baschet.

Rapoarte detaliate care indică faptul că regimul comunist recoltează forţat organe de la prizonieri în viaţă şi le vinde pe piaţa neagră a transplanturilor din China au apărut pentru prima dată în 2006. Mai mulţi avertizori au abordat, de asemenea, publicaţia Epoch Times în acelaşi an pentru a face lumină asupra industriei macabre.

Citiți și Jocul "Squid Game" al Chinei: Organe recoltate cu forţa de la mii de persoane săptămânal, în cadrul unui sistem de omor la comandă, ajung pe piaţa de transplant

În 2019, un tribunal privat din Londra a confirmat acuzaţiile după o investigaţie de un an. A constatat că Beijingul recoltează forţat organe de ani de zile „la scara semnificativă” şi continuă să facă acest lucru. Principala sursă a organelor, potrivit tribunalului, au fost practicanţii Falun Gong, o disciplină spirituală care promovează valorile fundamentale adevăr, compasiune şi toleranţă. Disciplina spirituală a fost luată în vizor de Partidul Comunist Chinez în 1999 din cauza popularităţii sale şi a început să fie persecutată cu brutalitate în China.

Teama de represalii economice a determinat comunitatea medicală şi internaţională să muşamalizeze abuzurile comise de oficialii chinezi, potrivit unor experţi medicali.

Weldon Gilcrease, specialist gastrointestinal la Universitatea din Utah, a declarat că atunci când a încercat să discute concluzia tribunalului cu cadrele din sistemul de sănătate al universităţii sale, liderii unităţii de învăţământ au exprimat rezerve, temându-se că dacă vor vorbi, China va opri fluxul studenţilor internaţionali spre Universitate.

„Cu siguranţă primeşti sprijin la nivel individual, dar când încerci să ridici asta la nivelul instituţiei, acolo tăcerea devine asurzitoare”, a declarat Gilcrease pentru Epoch Times în septembrie.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Corporaţiile americane şi-au manifestat, de asemenea, reticenţa de a vorbi despre drepturile omului care sunt încălcate grosolan în China. Coca-Cola, Airbnb, Procter & Gamble şi Visa – principalii sponsori americani ai Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022 – au refuzat să se pronunţe dacă vor sprijini mutarea Jocurilor Olimpice într-o altă ţară, în momentul în care au fost presaţi de parlamentarii americani, în luna iulie.

„Atâta timp cât guvernele permit sportivilor să participe la jocuri, vom fi acolo pentru a-i sprijini şi sponsoriza”, a declarat Andrea Fairchild, vicepreşedinte senior al strategiei globale de sponsorizare la Visa Inc., la audierea în Congresul american.

Citiți și Dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii de Transplant israeliene: "chirurgii chinezi ucid oameni pentru organe" (video)

În ultimii doi ani, NBA a suferit două lovituri din partea regimului comunist chinez, după ce jucători sau administratori ai echipelor americane au abordat probleme legate de drepturile omului.

În octombrie 2019, o postare pe Twitter a lui Daryl Morey, pe atunci director general al Houston Rockets, care îşi manifesta sprijinul faţă de protestele pro-democraţie din Hong Kong, a făcut ca NBA să piardă sponsori majori chinezi. Televiziunea de stat chineză CCTV şi gigantul de internet Tencent, care aveau un contract de cinci ani pentru a difuza jocuri NBA în China, au tăiat temporar transmisiile ligii americane.

Citiți și Secretarul american de Stat cere regimului chinez să oprească persecuţia împotriva Falun Gong

Tencent a reluat în linişte transmisia la scurt timp după, deşi jocurile cu Philadelphia 76ers, care l-au angajat pe Morey în noiembrie anul trecut, au fost difuzate de atunci doar prin actualizări de text şi imagini.

Poziţia lui Kanter faţă de crimele comise de regimul comunist chinez în Tibet, postată în octombrie, a declanşat o nouă rundă de represalii din partea Chinei. După ce a publicat un videoclip de două minute pe Twitter în care se ilustra suprimarea libertăţii religioase de către regimul de la Beijing, transmisiunea live pentru meciurile echipei Boston Celtics au dispărut de pe Tencent.

Ca urmare, Kanter, în vârstă de 29 de ani, a remarcat o reducere marcantă a meciurilor la care a fost selecţionat în acest sezon. Până acum, el a jucat doar în trei dintre primele 14 meciuri ale Boston Celtics şi are o medie de şase minute de timp pe teren / meci. Unii fani suspectează că evoluţia are legătură cu activismul său.

Citiți și Jaful de organe comis de China comunistă - dezvăluit la Parlamentul European

Kanter însuşi pare să sugereze că aşa este cazul.

„Continuaţi să nu mă lăsaţi să joc, vă voi expune [crimele, n.r.] în afara terenului”, a scris el pe Twitter cu două zile mai devreme.

Antrenorul principal al celor de la Celtics, Ime Udoka, a susţinut că decizia de a limita timpul de joc al lui Kanter se bazează „strict pe baschet”, indicând dificultăţile lui în apărare.

„Avem mulţi băieţi care sunt calificaţi şi vor să joace şi sunt competitivi, aşa că devin nerăbdători. Vrei să le găseşti minute, iar alţi tipi joacă bine”, a spus el, potrivit Boston.com.

Udoka a mai spus că remarcile lui Kanter „nu sunt realmente o distragere a atenţiei”.

„Nu am cont pe reţelele sociale. Am auzit de unele lucruri, dar băieţii au dreptul să-şi exprime părerile. Am spus asta din prima zi. Nimic legat de baschet nu se va baza pe asta”, a afirmat el.