“Nu mai pedepsiţi şoferi nevinovaţi, schimbaţi legea” – Ciolacu, Gorghiu şi Predoiu, vizaţi de o petiţie Declic
Comunitatea Declic a lansat o nouă petiţie prin care se cere autorităţilor să introducă în legislaţie limite clare de la care să fie incriminat condusul sub influenţa substanţelor interzise, care să le ofere predictibilitate şoferilor.
Petiţia este adresată premierului Marcel Ciolacu, ministrei Justiţiei Alina Gorghiu şi ministrului de Interne, Cătălin Predoiu.
Potrivit textului petiţiei, doar aşa, şoferii care iau tratamente ce nu le afectează şofatul nu vor mai fi acuzaţi pe nedrept că au condus sub influenţa drogurilor.
De asemenea, semnatarii cer autorităţilor să reglementeze modul de sancţionare a şoferilor care consumă etnobotanice, în condiţiile în care, în prezent, poliţia nu îi poate pedepsi, pentru că aparatele Drager nu depistează etnobotanicele.
Până la momentul publicării acestui articol, petiţia a strâns aproape 21.700 de semnături.
Textul petiţiei:
România are cele mai dure pedepse pentru şoferii aflaţi sub influenţa substanţelor interzise, însă şi cea mai neclară legislaţie privind ce înseamnă „a fi sub influenţă”. Astfel, şoferii care folosesc, de exemplu, spray de nas pentru alergii sau rinite, iau pastile pentru răceală cu codeină ori mănâncă prăjituri cu mac, pot merge la închisoare.
De asemenea, şoferii cu diverse tratamente (ex: pentru ADHD, pentru atac de panică, pentru anxietate), nu pot conduce, deşi tratamentul le îmbunătăţeşte atenţia în trafic şi medicii le permit să şofeze. Psihiatrii mai atrag atenţia şi că tot mai mulţi dintre pacienţii lor renunţă la tratamente din cauza riscului de a fi condamnaţi, deşi acele tratamente nu le afectează capacitatea de a conduce, ci dimpotrivă.
Aceasta situaţia este cauzată de legislaţia proastă, în care nu sunt incluse nişte limite minime, de bun simţ, de la care autorităţile să sancţioneze prezenţa substanţelor interzise în organismul şoferilor.
În toate celelalte ţări din lume există limite asumate de Guverne sau de alte autorităţi atunci când politica este una de toleranţă zero. România este singura ţară din lume pentru care toleranţă zero la substanţe interzise înseamnă să nu ai nici o urmă de substanţă în sânge( urme incapabile să genereze vreun efect în organism).
În aceeaşi ţară în care şoferii nevinovaţi riscă să fie târâţi ani de zile prin instanţe, şoferii care consumă etnobotanice nu sunt pedepsiţi, chiar dacă poliţia îi opreşte în trafic. Aparatele drager nu identifică etnobotanicele, iar legislaţia nu prevede ca poliţiştii să le facă o evaluare acestor şoferi şi să îi ducă la unităţi de testare.
Degeaba un poliţist vede un şofer cu privirea pierdută, dezorientat şi incoerent, pentru că nu îl poate duce la testare medico legală, întrucât nu are o lege care să îi permită. Acel om îşi continuă drumul la volan şi poate chiar ucide, în trafic, oameni nevinovaţi.
Din cauza lipsei unei reglementări clare şi juste privind noţiunea de „a fi sub influenţa” substanţelor psihoactive, mii de şoferi riscă anual să fie incriminaţi pe nedrept. Aceşti şoferi pot fi condamnaţi pentru că au luat medicamente banale, alimente sau tratamente prescrise, pentru care interdicţia de a şofa a expirat. În plus, unii şoferi sunt sancţionaţi pentru consumul de substanţe legale în alte ţări, chiar dacă au trecut săptămâni de la consum.
Nedreptatea aceasta i se poate întâmpla oricui. Ţie, unui prieten sau unei rude. Semnează petiţia şi cere Guvernului României să adopte, de îndată, unul dintre modelele internaţionale care prevăd praguri clare reprezentând cantităţile minime de substanţe psihoactive pentru care nu se impune incriminarea şoferilor.