NU mai vrem comunism!

Presedintele Romaniei, dl.Traian Basescu in timpul discursului tinut luni, 18 decembrie 2006, in plenul Camerei Deputatilor, prilej cu care a condamnat regimul comunist ca fiind "ilegitim si criminal".
Presedintele Romaniei, dl.Traian Basescu in timpul discursului tinut luni, 18 decembrie 2006, in plenul Camerei Deputatilor, prilej cu care a condamnat regimul comunist ca fiind "ilegitim si criminal". (www.presidency.ro)

Joi a fost ultima zi din campania electorala. Ultima zi in care cele doua tabere si-au putut aduce argumente pro si contra demiterii actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Poate ca am fi fost tentati sa dam crezare celor care l-au suspendat pe Basescu. Dar fervoarea cu care s-au aruncat sa isi ocupe locuri in guvern, hameseala cu care au scos PD-ul de la guvernare, tiradele lipsite de sens si substanta, in care orice slabiciune omeneasca a presedintelui era speculata si adusa ca argument pentru demiterea lui, lipsa de jena cu care apare in public cel care a adus securistii mineri in Bucuresti sa bata populatia si sa o aseze “in banca ei”, toate astea ne-au facut sa intelegem ca cei care l-au suspendat pe Basescu nu sunt decat ultimele spasme, ultimele atacuri ale ciumei rosii — comunismul. Ciuma rosie vrea inapoi pe tron. Si pentru asta, si-a gasit aliat un partid cu renume istoric, care probabil nu isi da seama cu adevarat cui acorda girul. “De la rusi vine fata”, spune refrenul unui cantec. O fi, nu zic ba, dar noi n-o mai vrem.

Romania s-a intors cu fata spre vest, si asa vrea sa ramana. Romania s-a intors cu fata spre democratie, spre civilizatie. Romania vrea sa isi tina promisiunile facute partenerilor sai de drum: NATO si UE. Vrem sa aratam ca suntem demni de toata increderea pe care tarile civilizate ne-au acordat-o. Si pentru asta ne trebuie un presedinte care sa doreasca si el toate aceste lucruri. Traian Basescu, cu bunele si relele lui, este un om politic care a dovedit ca nutreste aceeasi dorinta precum majoritatea romanilor — Romania sa devina o tara respectata pentru valorile ei.

Traian Basescu a condamnat comunismul si acum comunismul l-a pus la zid sa il execute. Dar nu va putea, oricat de mult va incerca asta, pentru ca Romania NU mai vrea comunism. Ne-am saturat sa credem ca nu insemnam nimic, ne-am saturat sa credem ca nu putem gandi, ca nu putem decide, ca nu putem lupta pentru cauze drepte. Ne-am saturat sa ne fie rusine sa spunem ca suntem romani. Vrem in civilizatie, si deocamdata, singura locomotiva care a dus trenul Romania intr-acolo a fost Traian Basescu.

Ciuma rosie este o boala care ucide lent, si porneste de la creier. Se infiltreaza usor in gandirea umana si o infesteaza, alterand atitudinile oamenilor si subjugandu-i. Ciuma rosie ii face pe oameni sa nu vada valori acolo unde ele exista. Unii spun ca presedintele a avut motive ascunse, altii ca este sincer — dar indiferent de parerile lor totusi, un lucru ramane cert: suntem singura tara din cele fost comuniste al carei presedinte a condamnat oficial comunismul. Multi au gandit ca era un gest necesar si firesc, dar pana la urma, Traian Basescu a fost singurul presedinte al Romaniei care a facut acest pas. Gestul sau inseamna totusi mult.

Unii sunt nemultumiti de raportul Tismaneanu, ca este incomplet, ca nu reflecta adevarul, ca nu contine multe elemente care trebuie de fapt scoase in evidenta intr-un astfel de document oficial. Este adevarat. Probabil cei nemultumiti au in gand diferite idei despre cum ar putea arata acel raport, cum ar putea fi imbunatatit. Poate ar fi o idee buna ca dansii sa faca un apel pentru a li se oferi sansa de a imbunatati raportul. Am discutat in mai multe randuri cu unii fosti detinuti politici, care de altfel sunt niste oameni minunati si cu un fundament moral solid, persoane care au simtit pe propria lor piele atingerea “mladioasa” a comunismului. Multi sunt nemultumiti, si pe buna dreptate, de faptul ca nu s-au facut multe dupa 1989 pentru a li se recunoaste meritele in lupta anticomunista, pentru a fi corectate nedreptatile la care au fost supusi. Sunt nemultumiti ca ciuma rosie cu asa zisa “fata umana” inca se mai plimba prin Romania.

Nu pretindem ca intelegem in totalitate ce este in inima celor care vad cu durere in suflet ca situatia nu s-a schimbat prea mult in Romania. Probabil deznadejdea, tristetea ii fac pe unii dintre ei sa considere ca lupta lor e la final si ca nu se mai poate schimba nimic. Si totusi, daca se poate?

Multi romani din vechea si tanara generatie privesc nemultumiti cum jocul de pe scena politica ne arunca dintr-o parte in alta. Am ajuns sa nu mai stim incotro mergem si ni se induce subtil idea: “mi-e sila de politicieni, nu au decat sa isi vada de treburile lor, eu trebuie sa am grija de casa mea” — o metoda comunista de altfel, menita sa te faca sa renunti sa ai opinie, sa renunti sa iei atitudine, sa renunti sa te implici mai mult, asa incat “tovarasii” sa isi poata face de cap, si sa conduca tara dupa vrerea lor.

Haideti sa fim solidari. Haideti sa spunem NU definitiv comunismului si sa fim langa cel care a facut un pas important in lupta romanilor impotriva comunismului. Solidaritatea este un element esential in evolutia unei societati democrate. Haideti sa nu dam gir notiunilor comuniste, care atat asteapta — sa dezbine, caci doar dezbinati putem fi infranti. Presedintele face greseli, e posibil si firesc, dar haideti sa il ajutam sa le vada, sa isi faca datoria de presedinte ales al romanilor, si alaturi de el sa scapam tara de comunism. Ca destul a fost napastuita.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne