"Nu, n-avem tot ce ne trebuie, nu, n-aţi făcut tot ce se putea!" - Supravieţuitor al dramei Colectiv critică Ministerul Sănătăţii

Victor Sebastian Costache
Victor Sebastian Costache (Epoch Times România)

Mihai Grecea, unul dintre supravieţuitorii incendiului din Colectiv, critică dur modul în care Ministerul Sănătăţii a gestionat cazul pacientului de 20 de ani, cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, care a aşteptat de vineri dimineaţă până luni, la Spitalul Universitar, un transfer la un spital din străinătate.

Într-o lungă postare pe Facebook, Grecea acuză Ministerul Sănătăţii de incompetenţă şi neruşinare, după ce instituţia a transmis, într-un comunicat de presă, că "la mai puţin de 5 ore de la primirea informaţiei despre acest caz, (...) a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific".

Menţionăm că Mihai Grecea face parte din grupul de lucru implicat în elaborarea normativelor dedicate pacienţilor cu arsuri.

Redăm postarea lui Mihai Grecea:

Ministerul Sănătăţii a emis astăzi un comunicat de presă halucinant, care denotă, pe lângă incompetenţă, neruşinare: http://www.ms.ro/2020/…/05/transfer-pacient-către-akh-viena/

Domnule ministru Costache, domnule secretar de stat Nelu Tătaru,

Conform normativelor în vigoare - Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 şi Ordinul nr. 1323/2019 - pacientul în vârstă de 20 de ani, internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrunea criteriile de admitere pentru tratament de specialitate într-un Centru de arşi.

România are în acest moment 0 (zero) Centre, motiv pentru care imediat după stabilizarea pacientului se iniţiază demersurile pentru evacuarea medicală internaţională.

Pacientul era stabilizat de echipa Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti din seara zilei de 3 ianuarie 2020, adică chiar ziua în care pacientul a fost internat, post accident.

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Sănătăţii era la curent cu situaţia pacientului, precum şi cu situaţia altor pacienţi în stare critică, aflaţi pe "lista de aşteptare" până la efectuarea transferurilor recomandate (în unităţi sanitare din ţară sau din afara ţării).

Ministerul Sănătăţii află totuşi abia în 4 ianuarie, în jurul orei 18, dar nu de la COSU - MS, cum impuneau procedurile şi logica elementară, că un pacient aşteaptă de mai mult de 24 de ore transfer în centru specializat.

Tot Ministerul ne anunţă astăzi, printr-un comunicat, că a APROBAT transferul "la mai puţin de 5 ore" de la primirea informaţiei. Mai concret, Ministerul Sănătăţii afirma că APROBĂ respectarea legislaţiei şi a drepturilor pacientului!

Acelaşi minister omite să precizeze cum a primit informaţii, de ce nu le-a primit instituţional, ci via familie şi voluntari. Informaţii însemnând de la semnalarea situaţiei, până la date de contact ale unor clinici din străinătate, baza legală pentru transfer, paşi de urmat. Pe scurt, consiliere gratuită în cele mai mici detalii, astfel încât să ajute pacientul la timp.

În cursul nopţii, abia după presiuni, cedează şi verifică totuşi existenţa locurilor disponibile în centre internaţionale, furnizând medicilor străini date minime privind starea pacientului. Aşa cum este normal, li se solicită şi informaţii medicale detaliate, informaţii care sunt traduse de familie (traduse corect şi autorizat, cum am aflat în cele din urmă).

Reprezentanţii Ministerului insistă să repete public informaţia privind locul liber din Spitalul de Arşi Bucureşti, deşi cunosc bine şi faptul că este un spital monodisciplinar, şi situaţia pacientului care impune tratament multidisciplinar. Mai cunosc sau ar trebui să cunoască şi alte amănunte care împiedicau transferul şi tratamentul pacientului în acest spital, în condiţii de siguranţă. Spitalul de Arşi şi-a oferit cu siguranţă sprijinul, în limitele posibilităţilor de care această unitate sanitară dispune. Nu suficient în acest caz.

Actuala echipă MS nu a avut vreo întâlnire cu grupul de lucru implicat în elaborarea normativelor dedicate pacienţilor cu arsuri, deşi acest grup şi-a manifestat în mod repetat disponibilitatea şi a oferit suport oricând a fost cazul, inclusiv în ultimele două zile.

Domnul Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG3010, nu a participat la întâlnirile grupului de lucru privind normativele în discuţie, grup din care au făcut parte doar supravieţuitori Colectiv care au beneficiat de tratament, medici şi reprezentanţi ai fostului cabinet al Ministerului.

Este a doua oară în ultimele luni când este folosit numele domnului Iancu - prima dată a fost folosit de Raed Arafat, acum de reprezentanţii echipei ministrului Costache, ca scuză pentru lipsa de interes privind situaţia pacienţilor cu arsuri din România şi a gafelor enorme, repetate, ale instituţiilor statului.

Sperăm ca tânărul pacient să ajungă la centrul de arşi de la Viena în siguranţă şi în timp util pentru viaţa şi sănătatea sa, sperăm că Ministerul Sănătăţii să îşi reconsidere atitudinea, spre binele pacienţilor care vor avea în continuare nevoie de ajutor.

Minciuna nu este niciodată o soluţie!

Nu, nu avem tot ce ne trebuie, nu, nu aţi făcut tot ce se putea!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne