"Nu vom accepta anarhia" - Netanyahu afirmă că guvernul pe care îl conduce se confruntă cu "trei lupte"

Protestele în Israel intră în cea de-a zecea săptămână, 11 martie 2023
Protestele în Israel intră în cea de-a zecea săptămână, 11 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că guvernul pe care îl conduce se confruntă cu "trei lupte", inclusiv tulburări interne pe fondul protestelor în masă împotriva planului guvernului său de revizuire a sistemului judiciar, transmite Anadolu Agency.

Vorbind la şedinţa săptămânală a cabinetului său, Netanyahu a descris protestele în curs de desfăşurare împotriva planului de reformă judiciară drept "anarhie".

"Nu vom accepta anarhia", a adăugat el.

Premierul israelian a declarat că celelalte două lupte cu care se confruntă guvernul său sunt atacurile palestiniene şi programul nuclear al Iranului.

Netanyahu a cerut poliţiei israeliene să adopte o poziţie mai dură faţă de protestele antiguvernamentale şi să nu permită protestatarilor să blocheze drumurile. De asemenea, el l-a îndemnat pe şeful Statului Major al armatei să limiteze valul de proteste din cadrul armatei.

"Aştept de la şeful Statului Major al armatei şi de la şefii ramurilor serviciilor de securitate să combată agresiv refuzul de a lucra. Nu există loc pentru refuzul de a servi în discursul public. Un stat care doreşte să existe nu poate tolera astfel de fenomene şi nu le vom tolera nici noi", a spus el.

De mai bine de două luni, mii de israelieni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva planului lui Netanyahu de revizuire a sistemului judiciar, considerat de opoziţie drept o încercare de a reduce puterile autorităţii judiciare în favoarea autorităţii executive.

Propusă de ministrul Justiţiei, Yariv Levin, reforma, dacă va fi promulgată, ar fi cea mai radicală schimbare operată vreodată în sistemul de guvernare din Israel. Schimbarea planificată ar limita sever puterea Curţii Supreme de Justiţie, ar da guvernului puterea de a alege judecătorii şi ar pune capăt numirii consilierilor juridici ai ministerelor de către procurorul general.

Cu toate acestea, Netanyahu, care este judecat pentru corupţie, insistă că planul său judiciar ar spori democraţia şi ar restabili echilibrul între puterile legislativă, executivă şi judiciară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe