"Nu vom susţine un derapaj" - Cîţu, poziţie tranşantă în scandalul dintre Nicuşor Dan şi consilierii USR-PLUS

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook / florinVcitu)

Şeful Guvernului, Florin Cîţu, a transmis, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, că primarul general Nicuşor Dan şi consilierii USR-PLUS trebuie să găsească "cât mai rapid" o soluţie pentru Bucureşti şi să deblocheze bugetul Capitalei, pentru că Executivul nu este dispus să susţină de la bugetul naţional "întârzieri care să ducă după aceea la incapacităţi de plată şi apoi să plătim mai mult".

Reporter: Legat de situaţia de la Bucureşti, pentru că înainte de această mini-vacanţă a fost o situaţie complicată acolo, nu au reuşit să treacă bugetul Capitalei. Reprezentanţii Primăriei susţin că ar putea intra în incapacitate de plată luna aceasta. Aţi încercat să ajungeţi la un compromist cu cei de la Bucureşti?

Cîţu: Am avut discuţii şi cu domnul primar general, eu ştiu situaţia de la Bucureşti, am lucrat cu domnul primar general şi anul trecut pentru a rezolva câteva dintre problemele de buget de anul trecut, am construit bugetul anul acesta împreună. Este foarte important să avem un buget cât mai repede la Bucureşti. Mesajul meu este clar: nu vom susţine de la bugetul naţional întârzieri care să ducă după aceea la incapacităţi de plată şi apoi să plătim mai mult. Deci bugetul naţional nu va susţine un derapaj la Bucureşti, de aceea sunt sigur că vor găsi o soluţie cât mai rapid la Bucureşti, se va vota bugetul şi vom merge mai departe. După aceea putem să ne gândim şi la soluţii.

Reporter: Veniturile de 7 miliarde sunt realiste, pentru că cei de la USR asta reproşează, că în ultimii ani nu au fost venituri realizate mai mari de 4,5 miliarde. Cum s-ar putea realiza anul acesta cele 7 miliarde?

Cîţu: Cred că cei care au construit bugetul trebuie să vină cu aceste explicaţii. Veniturile, înainte de a avea o execuţie bugetară, ele par câteodată supraestimate sau subestimate. Vom vedea care va fi execuţia bugetară. Până atunci, execuţia bugetară ne arată că avem venituri mai mari decât am prognozat anul acesta.

Reamintim că proiectul de buget pentru Capitală, în forma propusă de Nicuşor Dan, a fost respins, recent, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu 22 de voturi "împotrivă", 17 voturi "pentru" şi 14 abţineri.

În seara zilei respective, grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a ameninţat că nu va vota proiectul de buget din cauză că prevede venituri supraevaluate şi i-a cerut edilului Capitalei să îl retragă. Mai mult, consilierii au cerut ca Nicuşor Dan să îi dea drept de semnătură viceprimarului USR-PLUS Horia Tomescu, care a insistat pe revenirea la masa discuţiilor pentru a fi conceput un buget realist, bazat pe venituri reale.