Numărul cazurilor de infectare cu tulpina Omicron creşte. Instituţiile de învăţământ general din RM vor activa în regim online

(facebook.com)

Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a decis joi, să instituie, începând cu 22 ianuarie, noi măsuri temporare pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creşterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron.

Aşadar, dată fiind incidenţa mare de infectare din ultimele 7 zile, când a fost înregistrată o creştere cu 135% faţă de săptămâna precedentă, dar şi din cauza creşterii mortalităţii cu 11% în rândul celor infectaţi, membrii Comisiei au decis:

- Instituţiile de învăţământ general, vor activa, în perioada 24 ianuarie - 4 februarie, în regim online. Cele de învăţământ profesional tehnic şi superior vor activa online până la 20 februarie, cu excepţia Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care va activa în regim mixt. Tot în regim online vor fi organizate întrunirile ştiinţifice, conferinţele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale.

- Entităţile publice şi private îşi vor organiza, după posibilitate, regimul de lucru de la distanţă, sau în ture. Şedinţele de lucru se vor desfăşura de asemenea online, dacă specificul activităţii permite.

- Accesul clienţilor, care au atins majoratul, în orice spaţii comerciale, de deservire şi agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. O excepţie de la această regulă se va face doar pentru accesul în unităţi de comercializare (magazine) specializate sau nespecializate a produselor alimentare, produselor pentru animale de companie, produselor de igienă, în farmacii, în unităţi de comercializare a produselor farmaceutice şi/sau articolelor medicale şi ortopedice, în unităţi medicale şi de vaccinare, bănci şi subdiviziunile acestora, organizaţii de creditare nebancară, furnizori de servicii poştale şi de curierat, furnizori de servicii comunale, asiguratori, unităţi comerciale ale operatorilor de comunicaţii electronice şi agenţilor lor, case de schimb valutar, staţiile de alimentare cu combustibil (staţiile PECO), gări auto şi feroviare.

- Se interzice intrarea însoţitorilor şi a vizitatorilor în instituţiile medico-sanitare şi instituţii de plasament, cu excepţia însoţitorilor copiilor de până la 14 ani şi îngrijitorilor care însoţesc persoane cu dizabilităţi accentuate şi severe.

- Unităţile de alimentaţie publică îşi vor organiza activitatea de deservire la capacitate a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente în spaţiile interioare. Toţi clienţii vor fi obligaţi să prezinte certificatul COVID-19. Activitatea de deservire se va desfăşura în intervalul orelor 7.00 - 22.00, iar după orele 22.00 se permite comercializarea produselor alimentare la pachet, precum şi livrarea la domiciliu, cu excluderea posibilităţii de consumare a acestora în incinta/teritoriul unităţii.

- Se interzice organizarea evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive). Se sistează activitatea zonelor de agrement şi a parcurilor de distracţie, dar şi activităţile din incinta cluburilor de noapte şi a ringurilor de dans.

- Activităţile în incinta teatrelor, cinematografelor şi sălilor de concert se vor desfăşura la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligaţia ca toţi vizitatorii să prezinte la intrare certificatul COVID-19.

În Republica Moldova au fost confirmate joi, 20 ianuarie alte 3907 cazuri noi de infectare cu virusul chinezesc care provoacă boala COVID-19 dintre care 431 de cazuri în regiunea transnistreană şi 18 decese provocate de virusul Wuhan, dintre care trei în stânga Nistrului. Bilanţul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 400585, iar a deceselor la 10.488.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe