Numărul deceselor din cauza excesului de muncă creşte în Japonia

Karoshi este cuvântul prin care este denumită moartea cauzată de prea multă muncă: până la 60 de ore pe săptămână.
Japonezi în metrou
Japonezi în metrou (moroboshi.eu)

Karoshi este un termen extins şi folosit din ce în ce mai mult în limbajul de zi cu zi în Japonia, şi nu există în prea multe ţări: aici locuitorii săi trăiesc din, şi pentru muncă, uitând de multe ori familia şi viaţa socială. Cuvântul Karoshi tradus înseamnă ceva de genul "moarte din exces de muncă".

În fiecare an, sute sau poate chiar mii de japonezi mor peentru că muncesc prea mult

Un exemplu este Kiyotaka Serizawa, care a murit acum un an, la vârsta de 34 de ani. Acesta şi-a luat viaţa după ce a lucrat 60 de ore pe săptămână, mai mult de o lună într-o companie dedicată întreţinerii clădirilor. "Prietenii lui mi-au spus că au rămas surprinşi de faptul că lucra foarte mult", a spus tatăl său într-un interviu acordat presei locale şi relatat de ziarul The Independent.

"Cultura muncii" a început în anii '70, atunci când salariile erau mici, iar muncitorii doreau să-şi dubleze veniturile. Mai târziu, s-a menţinut pe parcursul anilor '80, iar în anii '90, când muncitorii se temeau de pierderea locului de muncă, au acceptat aceste condiţii.

În timp ce durata normală a timpului de muncă este 40 de ore pe săptămână, mulţi muncitori nu ezită să lucreze ore suplimentare de teamă să nu fie mustraţi, acest lucru conducând la conceptul de "ore suplimentare de serviciu".

Numărul mare al orelor de muncă a dus la Karoshi, care se manifestă prin atac de cord, accident vascular cerebral sau direct prin sinucidere, toate cauzate de prea multă muncă. Karoshi este deja o cauză a morţii recunoscută. Potrivit Ministerului Muncii, în ultimul timp au existat 189 de decese din această cauză, deşi experţii cred că există mult mai multe.

Odată ce o moarte este clasificată ca fiind Karoshi, familia victimei are dreptul automat la o compensare, printr-un sistem de beneficii ale angajaţilor. Numărul cererilor legate de cazuri Karoshi a atins nivelul record de 2.310 în anul care s-a încheiat în martie, potrivit cifrelor guvernamentale. Cu toate acestea, sunt soluţionate în mod favorabil mai puţin de o treime din acestea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură