Numărul fermierilor din Republica Moldova este în scădere

(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)

Numărul agricultorilor din Republica Moldova este în scădere, deoarece îi afectează negativ ridicarea preţului la carburanţi.

Astfel într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, preşedintelui Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, a declarat: "Scumpirea preţului la carburanţi îi afectează negativ pe agricultori, deoarece sporul de preţ se duce direct la costul de producţie. Astfel, vor creşte cheltuielile pe unitatea de producţie, în situaţia când recolta noastră şi aşa nu este competitivă pe piaţa internă, nu mai vorbim de pieţele externe. Pe an ce trece, în agricultură rămân tot mai puţini fermieri. Cei activi care pot să-şi ofere forţa de muncă pleacă în oraş sau peste hotare. Cei care rămân la sat sunt pedepsiţi prin aceste vandalii prin care se măresc preţurile la tot ceea ce se procure şi se utilizează în agricultură".

De asemenea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova spune că subvenţiile în agricultură acordate de Guvernul Moldovei sunt insuficiente pentru lucrările de primăvară concretizând că, astfel, acesta ar trebui să diminueze accizele pentru motorină: "Nu sunt o soluţie subvenţiile acordate de Executiv, sprijinul este prea mic, mai ales anul acesta când avem o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte supravieţuirea semănăturilor de toamnă. Ar trebui să se gândească să diminueze accizele pentru motorina utilizată în agricultură sau chiar să le anuleze. De ce ţăranul, care şi aşa e vai de capul lui, procură motorina la acelaşi preţ pe care o procură businessmenii şi bancherii?"

Totodată acesta mai consideră că cele 400 de milioane de lei alocate în bugetul de stat sunt insuficiente pentru sprijinul agriculturii în Moldova.

În acest sens Mîrzenco a adăugat: "În situaţia anului acesta, ele ar trebui dublate, fiindcă viile sunt afectate de ger, nu se ştie ce o să fie cu livezile şi v-am spus deja ce este cu semănăturile de grâu de toamna şi orz".

Solicitat de ARENA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că propunerea agricultorilor nu reprezintă o noutate, despre aceasta vorbindu-se din 1997, explicând: ”Agricultorii nu ar trebui să plătească accizele la motorină, întrucât combustibilul nu este o marfă de lux. Atunci când se pune motorina într-un Mercedes este un caz, şi altul - când motorina se pune într-un tractor”.

Ministrul a explicat că în unele ţări mari motorina utilizată în agricultură este colorată, dar această metodă aplicată în R.Moldova ar conduce la scumpirea carburantului. Utilizarea unor tichete speciale pentru motorina din agricultură ar genera cazuri de corupţie, a adăugat Vasile Bumacov.

Mai mult, oficialul a ţinut să precizeze că Ministerul Agriculturii nu dispune de mijloace pentru a atenua efectul acestor scumpiri ale carburanţilor.

Amintim că acum o săptămână produsele petroliere s-au scumpit cu circa 80 de bani pe litru. Ultima modificare a preţului benzinei şi motorinei operată de companiile petroliere din Republica Moldova s-a produs în urmă cu 10 luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe