Numirea şefului DGPI fără avizul CSAT, constituţională

CCR a respins sesizarea liberalilor vizând eliminarea rolului CSAT în numirea şefului Doi ş'un sfert.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au respins, miercuri, sesizarea a 25 de parlamentari PNL vizând modificările aduse mecanismului de numire în funcţie a şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Plenul (...) a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne (...). În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituţională în raport de criticile formulate", se precizează într-un comunicat al CCR citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, modificările pe care Senatul le-a adus proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor "sunt circumscrise marjei Camerei decizionale de a interveni asupra soluţiei legislative supuse dezbaterii sale", întrucât noul conţinut normativ nu este de natură să deturneze obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, dispoziţiile legale criticate constituind o aplicare a principiului bicameralismului parlamentar.

Judecătorii au mai arătat în comunicatul lor că, în ceea ce priveşte reglementarea ocupării funcţiei de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (...) de către o persoană civilă, Curtea a constatat că aceasta apare ca o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informaţii", se mai menţionează în comunicat.

Referitor la avizul CSAT în procedura de numire în funcţii publice, judecătorii CCR susţin că acesta este necesar doar în privinţa cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general sau echivalente. Drept urmare, eliminarea avizului respectiv din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinată de eliminarea condiţiei de cadru militar în activitate al persoanei care va ocupa funcţia respectivă şi este în acord cu legislaţia referitoare la competenţa CSAT de a emite avize.

Reamintim că la jumătatea lunii mai, Senatul a eliminat obligativitatea avizului CSAT la procedura de numire a şefului serviciului secret al Ministerului de Interne. Cu puţin timp înainte, Guvernul a eliminat, prin OUG, rolul preşedintelui Iohannis din procedura numirii şefului ANCOM, arbitrul pieţei de Telecom. Preşedinţia a criticat aceste două demersuri, catalogându-le drept demersuri cu miză politică părând a face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor Preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne