Nursultan Nazarbaiev demisionează după trei decenii la cârma Kazahstanului

Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev.
Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev. (Getty Images)

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a demisionat pe neaşteptate, marţi, după trei decenii la guvernare, precizând că ţara bogată în petrol din Asia Centrală are nevoie de o “nouă generaţie de lideri”, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Nazarbaiev, în vârstă de 78 de ani şi ultimul lider din perioada sovietică aflat încă la conducerea ţării sale, a declarat că îşi va păstra poziţiile cheie de preşedinte al Consiliul de Securitate şi de lider al partidului Nur Otan, gruparea dominantă din parlament. El a adăugat că va înmâna preşedinţia unui aliat loial până la expirarea mandatului său, care se încheie în aprilie 2020.

“Am luat o decizie, care nu a fost uşoară pentru mine, de a demisiona din funcţia de preşedinte”, a susţinut Nazarbaiev într-un discurs televizat înainte să semneze un decret privind încetarea mandatului său începând cu 20 martie.

Decizia sa a afectat preţul obligaţiunilor din Kazahstan şi chiar a părut să aibă un efect asupra rublei ruseşti. Rusia este principalul partener comercial al ţării central-asiatice şi Nazarbaiev are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a Parlamentului rus şi o aliată apropiată a lui Putin, a precizat că demisia lui Nazarbaiev este neaşteptată şi foarte serioasă, potrivit agenţiei de ştiri RIA.

Kassim-Jomart Tokaiev, preşedintele camerei superioare a Parlamentului kazah, va prelua funcţia de preşedinte interimar al Kazahstanului până la expirarea mandatului lui Nazarbaiev, în conformitate cu Constituţia ţării.

Nazarbaiev a fost la un moment dat muncitor în industria oţelului care, în calitate de preşedinte, a ajutat la atragerea a zeci de miliarde de dolari de la companii energetice străine şi a crescut de peste trei ori producţia petrolieră kazahă.

Kazahastanul va desfăşura alegeri parlamentare şi prezidenţiale în 2020. La alegerile din 2015, Nazarbaiev a câştigat cu 97,7% dintre voturi, iar acum nu are un aparent succesor pe termen lung.

Kazahstanul a fost criticat de Occident şi organismele pentru drepturile omului, pentru suprimarea dizidenţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe