„NuSuntemInvizibili”: Protest în Piaţa Victoriei. Lucrătorii din industria spectacolelor cer Guvernului să nu mai fie ignoraţi

Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor desfăşoară, sâmbătă, un protest în Piaţa Victoriei, în cadrul campaniei „NuSuntemInvizibili”, pentru a solicita Guvernului să adopte măsuri compensatorii pentru pierderile financiare din ultimii doi ani, pentru a cere sprijin constant şi consecvent din partea autorităţilor pentru liber-profesioniştii din acest domeniu şi pentru a solicita un plan de reluare a activităţii predictibil şi coerent, adaptat specificului activităţii din această industrie.

„De Ziua Culturii Naţionale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile. De ce? Pentru că suntem mii de profesionişti, companii, artişti şi lucrători ignoraţi de autorităţi în ultimii doi ani, Pentru că 2020 şi 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro, nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni, după doi ani de pandemie avem 0 predictibilitate pentru reluarea activităţilor, minimul sprijin lunar oferit ca indemnizaţie nu mai există, iar o ţară normală nu le interzice cetăţenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb şi suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorităţi", motivează ALIS protestul din faţa Guvernului, pe parcursul căruia vor fi prezentate momente artistice”, se arată într-un comunicat publicat de asociaţia ALIS pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, membrii ALIS au cerut tuturor participanţilor să respecte regulile sanitare impuse de autorităţi pentru desfăşurarea protestelor în perioada pandemică:

„Protestul este unul paşnic, autorizat, fără niciun fel de implicaţii care să dăuneze imaginii şi demnităţii. Limita impusă de lege pentru manifestaţii este de 100 de persoane, aşa că va exista un perimetru în care se vor afla participanţii din cadrul asociaţiilor iniţiatoare, completat, în limita capacităţii, de persoane care susţin acest demers, astfel încât să fie respectată această condiţie. Accesul în perimetru se face DOAR din alveola media sub îndrumarea echipajelor de poliţie. Purtarea măştii de protecţie este OBLIGATORIE.

Perimetrul va fi ocupat la capacitate deplină de organizatori, iar susţinătorii vor putea intra doar când se eliberează locul în cadrul perimetrului. Fiţi receptivi şi ascultaţi de oamenii împuterniciţi cu organizarea. Colaboraţi şi ascultaţi indicaţiile date de organizatori. Având în vedere că vom solicita norme predictibile şi reguli coerente, mâine avem OBLIGAŢIA de a fi un exemplu în ceea ce priveşte comportamentul şi modul de desfăşurare, aşa cum a demonstrat sectorul cultural că este de fiecare dată prin evenimentele organizate”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.