O adolescentă a sunat din plictiseală la 112 minţind că e sechestrată şi violată. Ce condamnare a primit

.
. (pixabay.com)

O adolescentă de 14 ani a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de inducere în eroare a organelor judiciare, după ce zeci de poliţişti au fost mobilizaţi pentru găsirea ei, în urma apelului la 112. Judecătoria Zalău a decis condamnarea fetei cu măsura educativă a asistării zilnic, informează Libertatea.ro.

Fapta s-a petrecut anul trecut, pe 23 martie, la ora 19:10, când adolescenta a cerut ajutor la 112, susţinând că este sechestrată într-un imobil de pe strada Fabricii din municipiul Zalău, unde un bărbat necunoscut ar fi violat-o. În timpul discuţiei cu operatoarea 112, s-a auzit vocea unui bărbat care a întrebat „Cu cine vorbeşti acolo?”, după care convorbirea s-a întrerupt.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi au declanşat imediat cercetări, o primă măsură dispusă fiind blocarea străzii Fabricii. Au fost mobilizaţi în regim de urgenţă toţi poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, şi cei din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, de la Biroul Investigaţii Criminale şi Biroul pentru Ordine Publică.

S-a dispus, totodată, autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor de la numărul de telefon de pe care s-a sunat la dispeceratul unic de urgenţă. Misiunea poliţiştilor a fost îngreunată întrucât pe parcursul nopţii nu au fost efectuate apeluri telefonice de pe cartela de telefon interceptată şi nici de pe telefonul folosit. A doua zi dimineaţă, în urma valorificării datelor furnizate în urma obţinerii listingului telefonic şi a investigaţiilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că există posibilitatea ca numărul de telefon respectiv să fie utilizat de un tânăr din municipiul Zalău.

Identificat de poliţişti, bărbatul a recunoscut că numărul de telefon îi aparţine, indicând adresa unde se află. Acesta a declarat că locuieşte într-o garsonieră alături de iubită, de mamă şi de sora lui. A precizat că, în seara precedentă, iubita lui, o adolescentă de 14 ani, i-a cerut să îi împrumute telefonul mobil, iar după ce i l-a dat a plecat din cameră. Interogată de poliţişti, adolescenta a afirmat că a efectuat acel apel la 112, deoarece se plictisea şi dorea să se distreze. După efectuarea apelului, ea a închis telefonul mobil pentru a nu putea fi contactată de către dispecer sau poliţişti. În cursul aceleiaşi seri, a povestit surorii iubitului despre „gluma” făcută la 112.

În timpul evaluării efectuate de specialiştii Serviciului de Probaţiune, adolescenta a afirmat că „nu are cum să fie aspru pedepsită pentru o simplă glumă”. Serviciul de Probaţiune Sălaj a recomandat instanţei măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, specialiştii motivând că minora are carenţe educative majore şi prezintă risc de recidivă.

Articolul complet aici.