O cometă verde extrem de rară va trece pe lângă Pământ şi va putea fi văzută cu ochiul liber

NASA şi Laboratorul de Propulsie cu Jet de la CalTech au prezis că cometa verde numită C/2022 E3 (ZTF) se va apropia iniţial de Soare înainte de a se roti înapoi spre Pământ între 12 ianuarie şi 2 februarie.
NASA şi Laboratorul de Propulsie cu Jet de la CalTech au prezis că cometa verde numită C/2022 E3 (ZTF) se va apropia iniţial de Soare înainte de a se roti înapoi spre Pământ între 12 ianuarie şi 2 februarie. (www.chaosmos.net)

O cometă verde care tocmai a fost descoperită va trece pe lângă planeta noastră şi ar putea fi văzută cu ochiul liber, anunţă publicaţia online Chaosmos.

NASA şi Laboratorul de Propulsie cu Jet (JPL) de la CalTech au prezis că această cometă verde C/2022 E3 (ZTF) se va apropia iniţial de Soare înainte de a se întoarce în cerc spre Pământ între 12 ianuarie şi 2 februarie.

Cometa va fi vizibilă pe cer aproape de sfârşitul lunii ianuarie pentru observatorii astronomici din emisfera nordică, potrivit unui articol al JPL. De la începutul lunii februarie, observatorii din emisfera sudică ar trebui să o poată vedea.

Cea mai bună perioadă de observare, potrivit Space.com, este pe 21 ianuarie, în timpul fazei de Lună nouă, când cerul ar fi foarte întunecat fără iluminarea Lunii.

JPL spune că, deşi cometele sunt de obicei imprevizibile, dacă aceasta îşi menţine tendinţa actuală de strălucire, va fi simplu de identificat cu un binoclu şi ar putea deveni chiar vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat.

Această cometă verde neobişnuită a fost descoperită în martie 2022 şi a fost localizată în interiorul orbitei lui Jupiter cu ajutorul unei camere de observaţie cu câmp larg de la CalTech's Zwicky Transient Facility. De atunci, ea s-a apropiat tot mai mult de Soare şi, după cum a subliniat NASA într-o postare pe blogul său, cometa se va apropia de Pământ pe 1 februarie, la perigeu.

Potrivit datelor JPL, care au fost făcute publice de Space.com, ultima dată când acest minunat monstru verde s-a apropiat atât de mult de Pământ a fost în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, ceea ce înseamnă că neanderthalienii din Epoca de Gheaţă ar fi fost ultimii oameni care au văzut-o.

C/2022 E3 (ZTF) ar putea fi dificil de observat pe măsură ce se apropie şi se îndepărtează de Pământ, în funcţie de poluarea luminoasă şi de condiţiile meteorologice, dar fiţi siguri că observatorii cerului cu teleobiective scumpe sau cu acces la telescoape instituţionale vor putea capta imagini uimitoare ale acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură