O companie din Chişinău a elaborat o tehnologie nouă de producere a energiei termice din apă

Picătură de apă
Picătură de apă (GERARD JULIEN / AFP / Getty Images)

O tehnologie know-how de producere a energiei termice din apă, elaborată de către o companie din Republica Moldova, a fost prezentată miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la Parcul industrial „Tracom” din Chişinău.

Prezent la eveniment, directorul general al Parcului industrial „Tracom” Vitalie Vrabie a declarat că această companie va fi cel de-al 32-lea rezident care va funcţiona pe teritoriul parcului, beneficiind de facilităţi fiscale conform Codului fiscal, controale de stat optimizate ş.a.

Potrivit autorilor tehnologiei, cazanele Hydro Power pentru combustibil sunt un produs nou şi nu mai au nevoie de gaz, brichete etc. Ele schimbă structura şi proprietăţile chimice ale apei, pe care, restructurând-o timp de zece minute după reacţie, o folosesc în loc de combustibil pentru cazane.

„Vom tinde să menţinem forma inertă a apei până la 6 luni pentru a o putea utiliza în calitate de combustibil şi pentru automobile”, au menţionat autorii invenţiei.

Sursa citată susţine că acest cazan prelucrează apa, consumând timp de o oră 1,8 kW de energie electrică, producând în această perioadă doi metri cubi de gaz. Astfel, cheltuielile pentru încălzirea unui spaţiu de 250-350 metri pătraţi sunt estimate la 900-950 lei pe lună.

Reprezentanţii companiei au subliniat că noile sisteme alternative de producere a energiei termice pot fi instalate în diferite sectoare: privat, public şi industrial. Costul unui cazan va fi de circa 7-8 mii de euro, iar compania oferă servicii şi garanţie pe un termen de cinci ani. Cazanele sunt solicitate deja în România, Rusia, Slovenia, Germania, Bulgaria şi în alte ţări.