O demonstraţie imensă din Hong Kong protestează împotriva Partidului Comunist Chinez

Un manechin al lui Leung Chun-Ying a fost afişat în parada din Hong Kong. Leung este considerat o marionetă a regimului comunist de la Beijing.
Un manechin al lui Leung Chun-Ying a fost afişat în parada din Hong Kong. Leung este considerat o marionetă a regimului comunist de la Beijing. (Epoch Times)

Se estimează că aproximativ 130.000 de locuitori din Hong Kong au sărbătorit Anul Nou prin participarea la mai multe demonstraţii pentru a protesta împotriva interferenţei Partidului Comunist Chinez în Hong Kong. Protestatarii l-au vizat şi pe directorul executiv al Hong Kong, Leung Chun-ying, cerând îndepărtarea lui.

Anxietatea din Hong Kong cu privire la modelele PCC privind Regiunea Administrativă cu statut special a crescut în ultimele luni. Deşi Constituţia Hong Kong-ului, care garantează rezidenţilor din Hong Kong unele drepturi care nu sunt respectate în China continentală, este protejată printr-un tratat care a stabilit doctrina o ţară/două sisteme, PCC a exercitat o presiune crescândă asupra fostei colonii britanice.

În această vară, Leung - care a fost acuzat de un fost membru de partid din Hong Kong că ar fi un cadru PCC ascuns - a încercat să introducă în şcolile din Hong Kong un curriculum utilizat în China continentală. Mulţi rezidenţi din Hong Kong au obiectat, descriind curriculum-ul ca o formă de spălare a creierului. Curriculum-ul a fost retras după ce sute de mii de oameni au ieşit în stradă în semn de protest.

Zhang Xiaoming, nou-numitul şef al Oficiului de Legătură cu Republica Populară Chineză – Ambasada RPC la Hong Kong – a enervat lumea când a spus că Consiliul Legislativ din Hong Kong ar trebui să legifereze articolul 23 al Legii fundamentale. Această lege controversată anti-subversivă a fost anulată atunci când a fost propusă pentru prima dată, în 2002-2003. Criticii cred că ea i-ar priva pe locuitorii din Hong Kong de multe dintre preţuitele lor protecţii constituţionale.

În cursul ultimelor luni, un grup de faţadă al PCC a atacat sau interferat în mai multe rânduri cu activităţile practicanţilor Falun Gong din Hong Kong.

Jurnalistul sărbătorit Ching Cheong a publicat recent un comentariu în Hong Kong, în care îndemna la rezistenţă împotriva comunizării oraşului. Ching Cheong estimează că în ultimele decenii PCC a trimis 400.000 de membri de partid să trăiască în Hong Kong.

48 de organizaţii civile şi politice s-au unit în cadrul evenimentelor de marţi.

Una dintre cele mai lungi demonstraţii a pornit din Victoria Park la ora 15:00, fiind condusă de un grup de bătrâni în scaune cu rotile. Un număr masiv de cetăţeni s-au alăturat manifestaţiei pe traseul său prin oraş.

Dar când se apropiau de Yee Wo Street din Causeway Bay, participanţii au fost atacaţi cu bombe cu apă.

Demonstraţia a ajuns la destinaţie la sediul guvernului, în clădirea Amiralităţii, unde activiştii s-au confruntat cu o organizaţie a PCC, Vocea Iubitului Hong Kong, care mărşăluia în amfiteatrul sediului. Grupul a fost format pentru a sprijini administraţia Leung Chun Ying.

Un alt grup de aproximativ 200 de protestatari tineri s-au adunat la Chater Road Pedestrian Precinct la ora 15:30 şi au defilat spre Oficiul de Legătură al Guvernului Popular Central, cerând directorului executiv actual să demisioneze şi vot universal pentru cetăţenii din Hong Kong.

Guvernul britanic a adus civilizaţia în Hong Kong, în timp ce PCC a adus întuneric, a declarat avocatul pentru democraţie Koo Sze Yiu, care a dezvăluit că plănuieşte să ardă un steag PCC când ajunge la Oficiul de Legătură.

Cu toate acestea, Koo a fost arestat pe Hollywood Road pentru deteriorarea unui drapel naţional şi pentru încălcarea legilor naţionale şi locale. S-a relatat că el ar fi fost dus la staţia de poliţie Aberdeen.

O cutie de resturi a fost, de asemenea, aruncată de sus când manifestaţia a trecut de Queens Road spre Bonham Strand. Incidentul a fost intenţionat, iar membrii demonstraţiei solicită autorităţilor locale să aplice legea.

La ora 17:00, grupul de 200 de persoane a sosit la destinaţia lor şi a stat în faţa uşii Oficiului de Legătură, în timp ce au rupt drapelele PCC şi au strigat sloganuri care au cerut independenţa Hong Kong-ului faţă de PCC.

Una dintre demosntraţiile din acea zi a început la ora 14:00. Organizată de grupul People Power, aceasta a început la Biblioteca Centrală din Causeway Bay şi s-a încheiat cu un miting la sediul Guvernului Central.

Purtătorul de cuvânt Chan Wai Yip estimează că circa 12-13 mii de persoane au participat la eveniment şi a spus că plănuiesc să rămână peste noapte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe