O explozie la o uzină chimică din estul Chinei s-a soldat cu zeci de răniţi

Clădiri rezidenţiale şi maşini distruse după explozie
Clădiri rezidenţiale şi maşini distruse după explozie (Weibo.com)

O explozie uriaşă a zguduit combinatul chimic chinez Shandong Aocter din judeţul Gaotang, provincia Shandong, pe 14 ianuarie în jurul orei 06:45. Uzina a fost distrusă complet, iar reşedinţele din apropiere au fost, de asemenea, dărâmate.

Explozia a fost atât de puternică încât şapte din opt camere din combinatul chimic Aocter s-au prăbuşit complet, iar întregul combinat a fost acoperit de moloz şi cenuşă. Vehiculele parcate în apropiere au fost avariate şi ele de moloz. Unda de şoc a deteriorat mai multe fabrici din apropiere şi a provocat prăbuşirea unui întreg bloc rezidenţial, situat la 30 de metri la nord de fabrică, lăsând pestee 40 de familii fără adăpost.

Un angajat al combinatului a relatat pentru Qilu Evening News că explozia a avut loc în sala de clorură de colină, care este zona cea mai periculoasă şi cu angajaţii cei mai bine plătiţi din tot combinatul.

Domnul Liu, un localnic din Gaotang, a declarat pentru ziarul The Epoch Times că cinci muncitori erau de serviciu în acea zi. Muncitorii au văzut că ceva nu funcţionează corespunzător şi au decis să fugă, când a avut loc explozia. Un muncitor a fost grav rănit la cap şi la braţe. El rămâne în comă. Un altul a fost şi el grav rănit, iar restul au fost răniţi uşor. Mass-media controlată de stat China News a raportat cinci răniţi, citând departamentul de propagandă al Comitetului de Partid din Gaotang.

Cu toate acestea, un reporter de la ziarul local Jinan Times, care a vizitat locul exploziei şi spitalul local, a declarat că mai multe zeci de persoane au fost rănite, 30-40 de răniţi provenind din cartierul din zonă. Un angajat de la o fabrică de hârtie din apropiere a spus că şase persoane au fost luate de ambulanţă. Un bărbat în vârstă care locuieşte la aproximativ 100 de metri de combinat a spus că explozia i-a provocat soţiei sale o fractură spinală şi că a fost dusă la spital. Reporterul Jinan Times a văzut jurnalul cu înregistrări al unuia dintre spitale, în el fiind trecuţi peste 20 de răniţi de la o fabrică de containere de lângă combinatul chimic.

Domnul Ge, un localnic din Gaotang care locuieşte la aproape 2 km de combinat, a declarat pentru The Epoch Times că a auzit un zgomot puternic, a simţit că pământul se cutremură şi a crezut că are loc un cutremur. Ulterior el a aflat că a avut loc o explozie la combinatul chimic din apropiere.

Un alt rezident, domnul Yang, care locuieşte la circa un km de combinat, a declarat pentru Qilu Evening News că toate ferestrele casei sale au fost spulberate şi că uşa din faţă s-a prăbuşit.

Nu este prima dată când are loc o explozie la Combinatul Chimic Aocter. În ziua exploziei, directorul unei firme de consultanţă educaţională, care s-a prezentat drept "Guicai Dongzi" pe microblogul său, a postat un mesaj care spune, "În această dimineaţă, la ora 6:48, o explozie uriaşă a avut loc la Combinatul Chimic Shandong Aocter. Explozia a fost resimţită în regiunile Gaotang, Xiajin, Renping şi Pingyuan. În Gaotang nu erau suficiente ambulanţe. În ajunul Anului Nou Chinezesc din 2007, a avut loc o explozie la acelaşi combinat. Cel puţin 30 de oameni au murit în explozie, dar oficialii au declarat că nimeni nu a fost ucis. De fapt, cadavrele lor au fost arse într-un alt judeţ. Explozia actuală este mult mai gravă decât cea din 2007."

Localnicii au spus că această tragedie s-a întâmplat din nou pentru că nu s-au luat măsuri care să rectifice deficienţele după explozia din 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe