O femeie chineză care adoptă orfani îndreaptă atenţia către copiii abandonaţi

Yuan Lihai din distrcitul Lankao, provincia Henan. Yuan a adăpostit mai mult de 100 de copii orfani de peste două decenii şi a primit un sprijin redus; atunci când orfelinatul ei improvizat a ars, blogerii au apărat-o împotriva acuzaţiilor autorităţilor.
Yuan Lihai din distrcitul Lankao, provincia Henan. Yuan a adăpostit mai mult de 100 de copii orfani de peste două decenii şi a primit un sprijin redus; atunci când orfelinatul ei improvizat a ars, blogerii au apărat-o împotriva acuzaţiilor autorităţilor. (The Epoch Times Archive)

Yuan Lihai a devenit, peste noapte, o figură naţională în China, după ce orfelinatul ei improvizat a ars în ianuarie, ucigând şapte dintre copiii adoptaţi de aceasta, dintre care mulţi aveau defecte congenitale.

Există teorii multiple în ceea ce priveşte rata de malformaţii congenitale din China. Una dintre acestea afirma că este o consecinţă a poluării masive a mediului.

La aceasta se adaugă şi politica unui singur copil, care duce la abandonarea copiilor cu defecte şi a fetelor.

Yuan a intrat în breşă şi a adoptat peste 100 de copii abandonaţi în 26 de ani, potrivit rapoartelor chineze de presă. Ea primea un mic ajutor de la guvern şi vindea produse în stradă pentru a reuşi să acopere costurile pentru creşterea copiilor.

Dar sprijinul primit din partea statului era foarte redus. Autorităţile aproape au acuzat-o de "omucidere involuntară" în urma incendiului, dar acuzaţia a fost pusă apoi în aşteptare, după ce Yuan s-a bucurat de un sprijin copleşitor din partea publicului.

Recent, ea s-a confruntat, de asemenea, cu acuzaţii potrivit cărora ar avea peste 20 de case - fapt pe care l-a negat, arătând dovezile online că ceea ce deţine este într-adevăr foarte puţin.

Într-o după-amiază recentă, Yuan a mers la Casa de Bunăstare Kaifeng, unde au fost trimişi orfanii ce supravieţuiseră incendiului. Ea le-a adus fructe, gustări şi haine donate, potrivit unui raport în Morning Post din Shanghai. Copiii au fost încântaţi să o vadă; aceasta i-a ţinut în braţe şi a plâns.

Fiul ei, Du Peng, obişnuia să ducă copiii afară să se joace în timpul Anul Nou Chinezesc. Yuan îi spăla, îi tundea, le dădea câteva artificii să se joace şi le gătea mâncarea lor preferată. Aceasta a declarat că, deşi era o muncă obositoare, îi lipseşte.

Conform datelor publicate de Ministerul Afacerilor Civile, China are acum 615.000 de orfani, dar mai puţin de 20% sunt adoptaţi de către instituţiile oficiale de asistenţă socială. Peste 500.000 de orfani sunt îngrijiţi de rude, tutori şi alte organizaţii neguvernamentale.

"Am trăit într-o baracă în faţa intrării în spital. Odată, mama a găsit un copil abandonat la intrarea spitalului. Fetiţa avea buzele crăpate iar mamei i s-a înmuiat inima şi a luat-o acasă", a declarat fiica lui Yuan, Du Juan, pentru Morning Post. Fetiţa a fost numită Pan Le şi a fost printre primi copii adoptaţi de Yuan.

După ce ştirile despre adopţiile lui Yuan s-au răspândit, oamenii îşi trimiteau copiii la ea acasă, sau îi lăsau pe veranda din faţa casei, băteau la uşă şi fugeau.

Unii dintre copiii pe care i-a adoptat au murit - presa a indicat faptul că dintr-un total de 100, doar 40 sau 50 au supravieţuit. Cei care nu au supravieţuit au fost pur si simplu îngropaţi, fără nici o înregistrare oficială.

Lipsa de înregistrări a condus la unele din întrebările şi atacurile recente îndreptate împotriva lui Yuan. Dar pentru o femeie de la ţară care nu a terminat şcoala primară, Yuan s-a gândit pur si simplu:"Cineva mi-a trimis copilul; trebuie să-l păstrez", potrivit interviului.

Blogerii au subliniat că, în ciuda eforturilor lui Yuan de a umple golul din politica oficială, aceasta a primit un sprijin redus. Ziarul de afaceri 21st Century Business Herald a adunat unele dintre comentariile online.

Blogerul fen1234 a scris: "Eu personal cred că cei care ar trebui reţinuţi sunt oficialii abuzivi, nu Yuan Lihai. Yuan a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă guvernul. Acum, aceasta are probleme şi toată lumea doar împinge responsabilitatea asupra ei, acuzând că a vrut să obţină compensaţii din asigurare, sau că ar fi adoptat ilegal. Ruşine să le fie acestor oameni".

Un altul a subliniat faptul că guvernul ştia despre orfelinat de ani de zile şi nu a luat nicio măsură, dar când a luat foc, au luat-o şi aproape au condamnat-o. "Sunt lenţi într-un moment, apoi rapizi în următorul. Mă fac să plâng cu hohote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe