O femeie scapă aproape nevătămată în Hawaii, după ce o dolină s-a căscat sub maşina ei

Dolină înghite o maşină, 18 aprilie 2013, Chicago
Dolină înghite o maşină, 18 aprilie 2013, Chicago (Scott Olson / Getty Images)

Dolinele, caverne care se deschid brusc, fără ca vreun semn să avertizeze că pământul, cu tot ce este pe el se va surpa, rămân unul dintre misterele pentru care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să vină cu un răspuns.

Se spune că dolinele ar fi cauzate de infiltraţii mari de apă pluvială în pământ, care sapă galerii, drept urmare, pământul s-ar prăbuşi brusc. Asta nu explică cum de doline apar chiar şi sub case, sau în zone unde plouă puţin şi nici de ce unele au o formă perfect ovală sau chiar rotună, cu pereţi drepţi, de parcă ar fi făcute printr-o tehnologie de care oamenii, cel puţin oficial, încă nu dispun.

Indiferent ce le cauzează, ploi, cutremure, infiltraţii sau "natura", dolinele suprind prin faptul că apar subit, creând, cel mai adesea, groază şi şoc.

Acesta a fost cazul în Hawai unde, în ultima zi a anului, la ora opt dimineaţa, o porţiune de şosea s-a prăbuşit pur si simplu sub camioneta pe care o conducea Velma Deluz, maşina cazând în dolina suficient de mare încât să poată înghiţi un camion.

Velma conducea spre serviciu luni dimineaţa când Dodge-ul său a căzut într-o groapă deschisă subit. Femeia a reuşit să scape ieşind afară pe geamul maşinii şi căţărându-se afară din dolină. Din fericire, Velma a suferit doar răni uşoare.

"Nu m-am putut gândi la nimic", rememorează Velma momentul când pământul s-a căscat sub ea. S-a întrebat doar: "Doamne, de ce mi se întâmplă mie?" Velma este recunoscătoare că a scapăt vie din accidentul cauzat de dolina care s-a deschis sub camioneta sa.

Dolina din Hawai s-ar fi produs, conform oficialilor, datorită faptului că în zonă a plouat foarte abundent.

Nu întotdeauna cei sub care se deschide, din motive ştiute sau neştiute o dolină, au acelaşi noroc. Vă prezentăm, pe scurt, câteva cazuri de doline care au înghiţit, fără scăpare, tot ceea ce se afla deasupra lor:

Guangzhou

În prima lună a anului 2013 trei clădiri au fost literalmente înghiţite de o dolină în Guangzhou, China. Conform ziarelor, dolina avea 30 de metri pătraţi. Adâncimea să nu a putut fi măsurată exact, aceasta fiind plină de dărâmăturile caselor căzute înăuntru, cu locuitorii ei cu tot.

Guatemala

În Guatemala City s-a deschis una dintre cele mai adânci doline care se cunosc. Hăul apărut brusc în 2010 a înghiţit o întreagă fabrică de textile de trei etaje, făcând 15 victime. Dolina avea 20 de metri diametru şi 30 metri adâncime.

Florida

Un bărbat din Florida nu a fost la fel de norocos ca Velma Deluz. Omul s-a dus la culcare pentru a nu se mai trezi nicicând. Camera în care dormea a fost înghiţită de o dolină deschisă brusc. Cadavrul său nu a fost niciodată recuperat. Fratele său aflat în camera de alături, cumnata sa, apoi echipajele de poliţie şi pompieri, nu l-au mai putut găsi niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe