O gaură neagră distruge o stea de mărimea Soarelui: imagini spectaculoase prezentate de NASA [video]

Gaură neagră
Gaură neagră (The Ohio State University)

O sondă spaţială de la NASA a capturat imagini inedite: o gaură neagră a distrus literalmente o stea de dimensiunea Soarelui nostru, care a trecut prea aproape de regiunea spaţială. Este pentru prima dată când se observă un astfel de eveniment.

“Prânzul” unei găuri negre care reduce în bucăţele o stea de dimensiunea Soarelui a fost văzut cu detalii fără precedent. Steaua are o masă de aproximativ şase milioane de ori mai mare decât Soarele şi a fost observată din întâmplare la 375 de milioane de ani lumină de Pământ, de către noul vânător planetar al NASA, Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite), lansat în 2018.

Acest lucru rezultă din studiul publicat în Astrophysical Journal de un grup de cercetători de la The Ohio State University din statul Ohio (SUA), coordonat de Patrick Vallely. La descoperire a contribuit, de asemenea, reţeaua globală de telescoape robotizate ASAS-SN (All-Sky Automated Survey for Supernovae), care îşi are sediul în statul american Ohio şi telescopul spaţial Swift de la NASA. Fenomenul a fost influenţat de mărimea stelei şi de gaura neagră şi, mai ales, de apropierea lor.

În funcţie de caz, monstrul cosmic capabil să devoreze tot ce-i apare în cale, inclusiv lumina, poate absorbi steaua dintr-odată sau o poate devora puţin câte puţin atrăgând-o şi transformând-o într-un spaghet cosmic imens. Acesta este un eveniment rar care “are loc atunci când steaua este foarte aproape de gaura neagră, la o distanţă comparabilă cu cea care separă Pământul de Soare”, potrivit cercetătorilor.

Frecvenţa evenimentelor de genul acesta poate varia între 1 la 10.000 de ani şi 1 la fiecare 100.000 de ani într-o galaxie de dimensiunea Căii Lactee. “Prin urmare, am fost foarte norocoşi să observăm acest fenomen în timp real, unul dintre cele mai strălucitoare din cosmos”, concluzionează autorii studiului.

Articol ştiinţific de referinţă: Discovery and Early Evolution of ASASSN-19bt, the First TDE Detected by TESS

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură