O inscripţie pe Biblie dezvăluie un Einstein religios


Albert Einstein: "Biblia este o mare sursă de înţelepciune şi consolare, ar trebui să fie citită frecvent", scrie cu propria lui mână evreul om de ştiinţă german, semnând împreună cu soţia sa Elsa, pe cartea sacră în 1932.
Albert Einstein: "Biblia este o mare sursă de înţelepciune şi consolare, ar trebui să fie citită frecvent", scrie cu propria lui mână evreul om de ştiinţă german, semnând împreună cu soţia sa Elsa, pe cartea sacră în 1932. (MENAHEM KAHANA / AFP / GettyImages)

O inscripţie de mână pe o Biblie din anii ’30 deschide o fereastră spre credinţa religioasă a lui Albert Einstein. "Biblia este o mare sursă de înţelepciune şi consolare, ar trebui să fie citită frecvent", scrie cu propria lui mână celebrul om de ştiinţă, semnând împreună cu soţia sa Elsa, pe cartea făcută cadou în 1932 unei prietene din SUA cu numele de Harriet Hamilton.

Nota este o piesă rară care demonstrează relaţia dintre credinţă şi ştiinţă al autorului teoriei relativităţii, care a primit Premiul Nobel pentru fizică.

În general, se credea Einsten era departe de religie, unii istorici atribuindu-i această atitudine, din cauza unei scrisori despre care se crede că el ar fi scris-o în 1954 filosofului Eric Gutkind, definind Biblia ca "o colecţie onorabilă, dar legendele sunt primitive şi foarte copilăreşti" .

De fapt, fraza scrisă pe Biblia vândută la licitaţie în New York în această săptămână, sugerează sentimentele sale despre religie au fost mult mai articulate. "Orice opinie exprimată de către Einstein în Biblie este de extremă importanţă", a declarat Christina Geiger, director al departamentului de manuscrise rare de la casa de licitaţii Bonhams din New York. Cartea a fost pusă în vânzare la 1.500 de dolari şi a ajuns la 68.500 de dolari la adjudecare finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii