O lege de pe timpul nazismului încă face victime în Germania

Steagul Germaniei
Steagul Germaniei (JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

O legislaţie privind cazurile de crimă promulgată de către Cel de-Al Treilea Reich continuă să facă victime în Germania zilelor noastre iar experţii în drept susţin că vechea legislaţie trebuie adusă la standardul ţărilor democratice, notează BBC.com.

O lege promulgată de regimul nazis în 1941 face ca femeile germane care îşi omoară soţii abuzivi să fie închise mult mai des pentru crimă comparativ cu soţii care-şi omoară în bătaiesoţiile.

Conform avocatului Stefan Koening, şeful Comitetului Penal din cadrul Asociaţiei de Avocatură germană, legislaţia germană, valabilă încă de pe timpul lui Hitler definea crima prin prisma unui act ”viclean”, comparativ cu unul direct - la care victima se putea aştepta.

Din această cauză de-a lungul timpul, bărbaţii care îşi băteau soţiile timp de mai mulţi ani, până ce în final le omorau, erau mult mai rar condamnaţi pentru crimă. În schimb, aceştia se încadrau la ”omor prin imprudenţă” ceea ce însemna numai 5 ani de închisoare.

La celălalat capăt, femeile care se hotăreau să se răzbune pe soţii abuzivi, după mulţi ani de conflict, alegeau de multe ori să îşi înjunghie bărbatul în spate sau să-i otrăvească mâncarea. Acestea primeau de cele mai multe ori o condamnarea pentru crimă ceea ce se pedepsea cu o pedeapsă pe viaţă.

Legea promulgată de nazişti se conforma ideologiei lor şi îi favoriza pe ”cei puternici care îi omorau pe cei mai slabi (din punct de vedere fizic - n.r.)”, explică Koenin.

În trecut, Germania de Est avea o legislaţie diferită, mai apropiată de legislaţia din celelalte ţări europene, conform căruria crima se rezuma la intenţia de a omorî s-au de a cauza lovituri provocatoare de moarte. În urma unificării din anul 1990, legislaţia nazistă valabilă în Germania de Vest, a devenit legislaţia Germaniei moderne.

Statisticile au confirmat tipologia observată de Stefan Koening de-a lungul anilor de experienţă. În prezent, mai mulţi experţi din domeniul justiţiei încearcă să schimbe legislaţia pentru a o aduce la nivelul celei din ţări precum Marea Britanie sau Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe