O nouă speranţă pentru transplanturile de măduvă osoasă

Copii cu diferite forme de leucemie în spital pentru tratament.
Copii cu diferite forme de leucemie în spital pentru tratament. (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)

Cu noile tehnici de manipulare celulară, acum părinţii copiilor bolnavi vor putea să doneze măduvă pentru copiii lor. O speranţă pentru mulţi copii care suferă de boli rare, cancer şi leucemie. Rezultatele experimentelor au fost publicate în revista Blood.

Zeci de copii au fost salvaţi datorită unui experiment destinat să revoluţioneze lumea transplanturilor. Cercetătorii de la spitalul Bambino Gesu din Roma, Italia, au dezvoltat o nouă tehnică de manipulare celulară prin care părinţii copiilor cu boli care au nevoie de un transplant de maduvă osoasă devin compatibili şi pot aduce o contribuţie decisivă la vindecarea copiilor lor. O nouă frontieră a medicinii care ar putea salva mii de copii care suferă de imunodeficienţe severe, tulburări genetice rare de leucemie şi cancer de sânge.

Rezultatele acestei tehnici de salvare, deja aplicată cu succes în spitalul Bambino Gesu pe un număr substanţial de pacienţi copii şi adolescenţi, au fost prezentate marţi, 17 iunie, la Roma şi publicate în prestigiosul jurnal ştiinţific internaţional Blood.

Noua tehnică face posibil transplantul de măduvă osoasă de la unul dintre cei doi părinţi, cu rate de vindecare egale cu cele obţinute utilizând un donator perfect compatibil. Tehnica este aceea de a "curăţa" celulele donatorului, care poate fi oricare dintre cei doi părinţi, eliminându-le numai pe cele "rele" care duc la complicaţii majore în această intervenţie chirurgicală. În acelaşi timp, rămâne o cantitate mare de celule imunitare "bune", care apără copilul de infecţii în perioada de după operaţie.

Transplantul de celule stem din sânge reprezintă o terapie „salvatoare de viaţă” pentru un număr mare de copii şi adolescenţi cu leucemie sau alte tipuri de cancer de sânge, precum şi pentru copiii care se nasc fără o apărare adecvată din partea sistemului imunitar sau cu incapacitatea de a forma corect celule sanguine roşii (talasemia: o boală hematologică a sângelui în care organismul produce prea puţină hemoglobină).

Cifrele vorbesc de la sine: există un 30-40% din numărul pacienţilor care nu pot găsi un donator potrivit sau sunt în situaţia de a avea nevoie urgentă de transplant. Această procedură inovatoare de tratament a fost testată pe 23 de pacienţi copii afectaţi de boli rare. Rezultatele spitalului Bambino Gesu arată că probabilitatea de tratament definitiv pentru aceşti copii este de 90%, comparabil cu cel obţinut prin folosirea unui donator perfect compatibil. În cazuri de leucemie acută şi cancer de sânge, tehnica a fost testată pe mai mult de 70 de pacienţi tineri, cu rate de succes de 80%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură