O nouă ţară se naşte sub ochiul Kremlinului: Republica Populară Doneţk [video]

Militanşi pro-ruşi în clădirea administraţiei Doneţk-Oblast au creat Republica Populară Doneţk
Militanşi pro-ruşi în clădirea administraţiei Doneţk-Oblast au creat Republica Populară Doneţk (Alexander KHUDOTEPLY/AFP/Getty Images)

Material video pe pagina originală a articolului pe Epoch Times România.

Separatiştii care s-au baricadat în clădirea administraţiei din Doneţk au declarat crearea Republicii Populare Doneţk, în timp ce sute de activişti erau strânşi în afara clădirii înconjurate cu sârmă ghimpată, arzând cauciucuri.

Militanţii din piaţă s-au felicitat între ei şi au cântat imnul Rusiei. Steaguri ruseşti pot fi văzute pretutindeni pe clădire, încă de duminică.

Declaraţia de independenţă, care a fost citită de separatişti şi televizată live pe internet susţinea că „republica populară Doneţk are drepturi exclusive asupra pământului, subsolului, spaţiului aerian, apei şi altor resurse naturale” şi că are dreptul la propriile sale politici economice, financiare şi de altă natură.

“Declaraţia este efectivă imediat şi va servi ca bază pentru crearea Constituţiei Republicii Doneţk” se mai arată în declaraţie.

Premierul ilegal al Crimeei, Serhiy Aksyonov, a afirmat pe twitter că un referendum pentru crearea republicii va fi ţinut pe 11 mai. Ziarul Segodnya a citat separatiştii aflaţi în clădire, afirmând că data referendumului a fost stabilită de comun acord cu militanţi pro ruşi din Luhansk şi Harkov.

Ultimile incidente din Doneţk arată că guvernul ucrainian pierde controlul asupra regiunilor estice, în ciuda eforturilor sale de a masca evidenţa.

Rapoarte neverificate declară că în Harkov, tabăra pro-rusă aruncă grenade militare şi artificii către tabăra pro-ucraineană în Piaţa centrală a oraşului şi că în timpul incidentelor s-ar fi înregistrat mulţi răniţi. Conform rapoartelor din teren, violenţa activiştilor pro-ruşi ar fi dispersat militanţii pro-Kiev.