O petiţie împotriva prelevării de organe în China atinge un prag important

O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică.
O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică. (Clearwisdom.net)

În timp ce Republica Populară Chineză caută să obţină un loc în Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite, iată o petiţie care ar trebui să atragă atenţia fiecărui diplomat de pe mapamond: concepută de Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH, n.trad.), o asociaţie medicală de sprijin, această petiţie face apel la ONU să solicite ca RPC să pună complet capăt recoltării forţate de organe de la prizonierii de conştiinţă.

Mulţi oameni ar fi surprinşi să afle că dictatura din China este acuzată chiar de implicare în asemenea fapte, cu toate că o cantitate impresionantă de probe indică faptul că prelevarea forţată are loc încă din anul 2000. Atenţia comunităţii internaţionale a declanşat anumite schimbări în sistemul de transplanturi din China, inclusiv promisiuni de reformă, însă Doctorii Împotriva Recoltării Forţate de Organe nu s-au lăsat convinşi de povestea potrivit căreia toate activităţile de prelevare de acest fel ar fi încetat. Aceasta, mai ales când autorităţile comuniste chineze continuă să nege săvârşirea oricărui tip de delict.

Grupul de medici a strâns aproape 450.000 de semnături până în prezent, din peste 32 de ţări. DAFOH a anunţat progresul proiectului de petiţionare cu ocazia zilei de 1 octombrie, data întemeierii RPC. Theresa Chu, consilierul juridic al DAFOH pentru regiunea Asia-Pacific, a luat cuvântul în cadrul unui eveniment din Hong Kong, pentru a anunţa această reuşită. Planul vizează continuarea strângerii de semnături, care, apoi, vor fi trimise Naţiunilor Unite pe 10 decembrie.

Disponibilă pe pagina web a asociaţiei, petiţia afirmă că semnatarii sunt „alarmaţi în faţa probelor privind recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong din China”. De asemenea, acest fenomen este descris ca fiind „o formă frapantă de rău în cadrul persecuţiei desfăşurate împotriva acestei paşnice discipline spirituale”.

Înaltul comisar pentru Drepturile Omului din cadrul ONU este rugat cu stăruinţă să lanseze un apel către RPC pentru „stoparea imediată” a prelevării forţate de organe, pentru iniţierea unei anchete menite să îi aducă în faţa justiţiei pe făptaşi şi pentru adresarea unei solicitări Partidului Comunist Chinez de a pune capăt campaniei sale împotriva practicanţilor Falun Gong în general. Falun Gong este o disciplină spirituală persecutată în China din anul 1999.

Acest tip de cereri ar putea să nu fie îndeplinite în totalitate, dat fiind faptul că stoparea campaniei împotriva Falun Gong ar conduce la solicitări prin care liderii de vârf din PCC vor fi traşi la răspundere pentru crime împotriva umanităţii. Cu toate acestea, presiunile internaţionale au mai determinat şi înainte transformări în China, potrivit declaraţiilor lui Damon Noto, purtător de cuvânt din partea DAFOH.

„Cu toate că s-ar putea să nu vedem încă încetarea prelevării forţate de organe, am putea fi martori la o mai mare deschidere şi la o diminuare a fenomenului”, a precizat Noto. „Intenţia este de a crea presiuni asupra Chinei din mai multe direcţii: ONU, comunitatea internaţională pentru transplanturi şi comunitatea medicală (în ansamblul ei, n.trad.). Sperăm ca presiunile exercitate de totalitatea acestor forţe să provoace nişte schimbări.”

Comitetul Împotriva Torturii din cadrul ONU a solicitat în 2008 ca RPC să ofere „o explicaţie completă asupra sursei transplanturilor de organe”, să iniţieze o anchetă şi „să ia măsurile adecvate pentru a asigura judecarea şi pedepsirea celor vinovaţi de asemenea abuzuri.”

Odată cu sporirea presiunilor, regimul din China a ajuns, de la negarea făţişă a folosirii prizonierilor executaţi, la recunoaşterea faptului că mai mult de 90 % dintre organe au provenit din acele surse. Recent, un oficial chinez din sectorul medical a recunoscut că, timp de ani de zile, s-au recoltat organe fără cererea consimţământului (victimelor recoltării de organe, n.trad.).

Petitia poate fi semnata accesand http://www.dafoh.org/petition-to-the-united-nations/