O planetă fără stea pluteşte liber prin spaţiu

Imagine artistică a unei planete care pluteşte prin Univers, fără să aibă o stea
Imagine artistică a unei planete care pluteşte prin Univers, fără să aibă o stea (skysurvey.org / R. Saito / VVV Consortium)

În apropierea sistemului nostru solar a fost reperat un obiect ce este foarte probabil o planetă fără stea gazdă.

Numită CFBDSIR2149, aceasta se află la aproximativ 100 de ani-lumină distanţă şi pare să facă parte din AB Doradus Moving Group, o colecţie de stele considerate a avea aceeaşi vârstă.

Obiectele similare descoperite în trecut nu au putut fi identificate în mod clar, fără a le cunoaşte vârsta; ele ar putea fi de fapt “pitice” maro, care sunt obiecte substelare ce nu dispun de suficientă energie ca să strălucească.

Dacă CFBDSIR2149 este asociată cu acest grup de stele tinere, mai multe dintre proprietăţile sale pot fi estimate, inclusiv temperatura şi compoziţia atmosferei sale.

"Analizarea planetelor în jurul stelelor lor este asemănătoare cu studierea unui licurici care se află la un centimetru distanţă de farul puternic al unei maşini", a spus autorul principal al studiului, Philippe Delorme, de la Institutul de Planetologie şi Astrofizică din Grenoble, din Franţa, într-un comunicat de presă.

"Acest obiect apropiat care pluteşte liber ne-a oferit posibilitatea de a studia în detaliu licuricii, fără ca luminile orbitoare ale maşinii să încurce totul."

Aceste lumi ar putea fi obişnuite şi ar putea apărea când o planetă este scoasă din sistemul său solar sau dacă este o stea mică sau o “pitică” maro.

"Aceste obiecte sunt importante deoarece ne pot ajuta să înţelegem mai multe despre modul în care planetele pot fi scoase din sistemele planetare sau despre modul în care obiecte foarte uşoare pot apărea din procesul de formare a stelelor", susţine Delorme.

"Dacă acest obiect mic este o planetă expulzată din sistemul său nativ ea va evoca imaginea izbitoare a lumilor orfane, care plutesc în vidul spaţiului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură