O posibilă diviziune internă în partidul de guvernământ ocupă atenţia presei spaniole

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Subiectul unei posibile diviziuni interne în Partidul Popular ocupă miercuri primele pagini ale unora dintre cotidienele spaniole centrale, alături de evoluţia şi repercusiunile protestelor din Ucraina, situaţia sistemelor sanitare din diferite comunităţi autonome spaniole sau deficitul fiscal catalan.

Cotidianul El Mundo observă că în Partidul Popular (de la guvernare) se accentuează scindarea între apropiaţii premierului Mariano Rajoy şi cei ai fostului premier Jose Maria Aznar. Un argument în acest sens îl oferă faptul că nici fostul premier, nici Jaime Mayor Oreja, europarlamentarul conservator care a anunţat de curând că nu va mai conduce lista PP la scrutinul din primăvara acestui an, nu vor merge la convenţia formaţiunii care va avea loc în curând în Valladolid.

Cu toate acestea, cotidianul La Razon scrie că Rajoy a negat faptul că ar exista dispute interne în PP înainte de convenţia formaţiunii. În vreme ce eurodeputatul spaniol a confirmat iniţial prezenţa, după care a infirmat-o, Aznar nu asistă pentru prima oară la o astfel de reuniune a formaţiunii din cauza unor angajamente internaţionale anterioare.

Protestele dărâmă guvernul Ucrainei şi forţează adoptarea de reforme legislative, transmite cotidianul El Pais, după ce preşedintele Ianukovici şi-a lăsat guvernul să cadă, după săptămâni întregi de violenţe, iar legislativul a anulat măsurile care limitau libertăţile civile, împotriva legislaţiei controversate votând chiar deputaţi din formaţiunea şefului statului. În plus, cotidianul spaniol citat scrie de asemenea că ţările emergente ies la contraatac: India şi Turcia intervin pentru a evita extinderea crizei financiare din Argentina, unde moneda peso acumulează pierderi de 18% într-o singură lună.

Comunităţile autonome spaniole Catalonia şi Andaluzia sunt cele care au făcut cele mai multe reduceri în sănătate din 2008, relatează cotidianul ABC, pe fondul mult aplaudatei decizii a instanţei, de a bloca privatizarea parţială a unor spitale şi policlinici din Madrid. Bugetul pentru sănătate în cele 17 comunităţi autonome spaniole s-a redus cu 3,3 miliarde de euro, iar 68% din această sumă a fost tăiată în cele două regiuni menţionate, precizează cotidianul spaniol.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) îşi lansează şi el ofensiva în Catalonia, remarcă La Vanguardia. Liderii socialişti pregătesc de asemenea o campanie, precum cea a partidului de la guvernare, legată de combaterea revendicărilor secesioniste. Astfel, lideri locali, intelectuali, oameni de afaceri şi artişti vor veni în regiune ca să ia parte la discuţii şi să participe la diferite evenimente, după cum constată cotidianul catalan citat.

Echipa lui Cristobal Montoro, ministrul spaniol al finanţelor, recunoaşte că situaţia deficitului fiscal catalan trebuie cercetată îndeaproape, anunţă cotidianul El Periodico de Catalunya. Un consilier al ministrului a admis faptul că Extremadura a înregistrat un deficit fiscal mai mare pe cap de locuitor, decât Catalonia, şi că 'ideea este nu să suprimăm bilanţurile fiscale, ci să vedem ce se află în spatele lor'.