O provincie chineză suspendă condamnarea la muncă forţată

Comitetul Politic şi Legislativ al provinciei Yunnan a anunţat că va renunţa la pedepsele ilegale cu munca forţată în lagăre de muncă
Comitetul Politic şi Legislativ al provinciei Yunnan a anunţat că va renunţa la pedepsele ilegale cu munca forţată în lagăre de muncă (AFP / Getty Images)

Provincia chineză Yunnan nu va mai condamna persoanele la muncă forţată, potrivit unui raport al mass-mediei de stat. Anunţul evidenţiază cea mai recentă linie politică care reduce utilizarea instituţiilor controversate şi adesea abuzive, după ce noua conducere a spus că va dizolva sau reforma sistemul lagărelor de muncă.

Meng Sutie, şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi legislative (CAPL) din Yunnan, care controlează toate serviciile de securitate în provincie, a anunţat pe 5 februarie în cadrul unei reuniuni provinciale a CAPL că Yunnan nu va mai trimite oameni pentru reeducare prin muncă forţată pe motive cum ar fi "ameninţarea securităţii naţionale", "producerea de nelinişti datorită petiţiilor" şi "calomnierea imaginii funcţionarilor," a raportat ziarul Partidului Comunist, Xinhua, pe 6 februarie.

Meng a declarat că va fi suspendată şi condamnarea la muncă forţată pentru alte motive şi că toate cazurile vor fi judecate în conformitate cu legea.

Cu toate acestea, oamenii care sunt în prezent deţinuţi în lagărele de muncă îşi vor continua sentinţele, a spus el.

Vestea a fost foarte discutată pe Internetul din China, mulţi internauţi chinezi contestând decizia de a menţine deţinuţii actuali în lagărele de muncă.

Yunnan este prima provincie care va suspenda condamnarea la muncă forţată de când noul şef al CAPL, Meng Jianzhu, şi-a anunţat pe 7 ianuarie decizia de a elimina în acest an practica de reeducare prin muncă (RTL).

Provincia Guangdong, vecină cu Hong Kong, va fi probabil următoarea pe listă. Yan Zhichan, directorul Departamentului de Justiţie din Guangdong, a declarat pe 28 ianuarie că Guangdong se pregăteşte să dizolve sistemul de reeducare prin muncă în acest an, după ce planul naţional de reformă va fi aprobat în martie de Comitetul Permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Acţiunea din Yunnan este văzută ca o încercare a liderului provincial de partid Qin Guangrong de a-şi demonstra loialitatea faţă de noul lider de partid, Xi Jinping. Qin a făcut parte din Liga Tineretului, baza de putere a fostului lider de partid Hu Jintao, care este acum un suporter al lui Xi. Cu toate acestea, Qin a fost în trecut foarte apropiat de duşmanul lui Xi, fostul membru al Biroului Politic Bo Xilai.

Ministerul chinez al Justiţiei a declarat că în octombrie 2012 existau 60 000 de deţinuţi în lagărele de muncă. Cifrele unor grupuri din afara Chinei indică faptul că numărul deţinuţilor variază de la câteva sute de mii la câteva milioane.

Comentatorul de ştiri şi editorialistul Zheng Gongxie a spus că eliminarea sistemului de muncă forţată din China ar fi o reformă semnificativă şi reală, "dar aceasta depinde de curajul şi hotărârea lui Xi Jinping."

"Cea mai mare barieră ar fi facţiunea fostului lider de partid Jiang Zemin şi persecuţia împotriva Falun Gong", a declarat Zheng.

Departamentul american de Stat a scris în 2009: "Unii observatori străini estimează că cel puţin jumătate din cei 250.000 de deţinuţi înregistraţi oficial în taberele RTL sunt practicanţii Falun Gong, în timp ce sursele Falun Gong din străinătate consideră că acest numărul este mai mare."

Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa, sistemul de muncă forţată "a prosperat datorită persecuţiei împotriva Falun Gong." Directorul executiv Levi Browde este citat într-un comunicat de presă: "Sute de mii de persoane sunt închise în aceste lagăre. Noi am primit rapoarte că mai mult de jumătate dintre aceştia sunt practicanţi Falun Gong."

Sistemul este convenabil pentru a persecuta Falun Gong şi alte grupuri, deoarece victimele pot fi reţinute fără proces. Tortura şi bătăile sunt folosite permanent în aceste lagăre.

Revista Chengming din Hong Kong a raportat, în noiembrie 2012, că Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao au vrut să elimine sistemul de muncă forţată înainte de retragerea lor. Cu toate acestea, oficialii CAPL au fost împotriva lor, aşa că ei au propus în schimb o politică de reformă.

Relatarea din Chengming a avertizat că încercarea de a elimina sistemului de muncă forţată ar putea provoca o nouă rundă de lupte pentru putere în interiorul partidului. Aceasta a avertizat că dacă sistemul nu este abolit, este posibil să aibă loc proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe