O secţiune a digului de 320 de milioane de dolari construit de SUA în Gaza s-a desprins şi a ajuns pe plaja israeliană

Bucata din digul american eşuată pe plaja israeliană (x.com/manniefabian)
Redacţia
26.05.2024

O secţiune a digului plutitor de 320 de milioane de dolari construit şi ridicat în largul coastei Gaza s-a desprins şi a plutit pe o plajă israeliană. Incidentul de sâmbătă este cel mai recent eşec al proiectului american de ajutor umanitar, după ce, cu două zile înainte, trei soldaţi americani au fost răniţi pe dig, dintre care unul grav, potrivit Zero Hedge.

"O navă americană folosită pentru a descărca ajutorul umanitar de pe nave în Fâşia Gaza prin intermediul unui debarcader plutitor s-a deconectat în această dimineaţă de o barcă mică ce o tracta din cauza mării furtunoase, ducând la blocarea acesteia pe coasta oraşului Ashdod, spun martorii oculari", a relatat corespondentul militar al publicaţiei The Times of Israel.

Nici operaţiunea de recuperare nu a decurs bine, din cauză că "o altă navă a fost trimisă apoi pentru a încerca să extragă vasul blocat, dar a eşuat şi ea".

Totodată, o altă navă a armatei americane a rămas şi ea blocată în ape puţin adânci în timp ce încerca să salveze secţiunea de dig.

Peste noapte, navele americane mutaseră două bucăţi din digul plutitor în portul Ashdod din sudul Israelului, când secţiunea acum eşuată s-a desprins şi a plutit în derivă.

O declaraţie oficială a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) a precizat următoarele:

În această dimineaţă, patru nave ale armatei americane care sprijină misiunea maritimă de ajutor umanitar în Gaza au fost afectate de condiţiile dificile de pe mare. Navele s-au desprins din ancorele lor, iar două dintre ele sunt acum ancorate pe plajă, în apropiere de dig.

A treia şi a patra navă sunt eşuate pe coasta Israelului, în apropiere de Ashkelon. Eforturile de recuperare a navelor sunt în curs de desfăşurare cu ajutorul Marinei israeliene.

Operaţiunea de pe chei a avut deja săptămâna trecută un început dificil şi a fost întreruptă două zile, după ce palestinienii disperaţi au atacat şi au jefuit primele camioane care transportau ajutoare descărcate pe dig înainte ca acestea să ajungă la un depozit de distribuţie gestionat de Programul Alimentar Mondial (PAM).

Digul a fost în centrul unei controverse, având în vedere că sunt posibile mai multe rute terestre pentru ajutoarele în Gaza, dar care au fost blocate de armata israeliană.

Acum, pentru a atenua această situaţie devastatoare, pe fondul rapoartelor de foamete, guvernul american a cheltuit 320 de milioane de dolari pentru a construi un dig care să ocolească blocada rutelor terestre. Dar operarea acestuia s-a dovedit a fi dificilă, în special din cauza condiţiilor neprielnice din estul Mediteranei.

În cel mai bun caz, debarcaderul nu va face decât să reducă din amploarea crizei umanitare.

"Vreau doar să fie clar că acest coridor maritim umanitar nu este suficient pentru a răspunde nevoilor copleşitoare din Gaza, dar este un plus important", a declarat Daniel Dieckhaus, director al echipei de gestionare a intervenţiei USAID în Levant. "Este menit să sporească, nu să înlocuiască sau să înlocuiască punctele de trecere terestre în Gaza".

În acest moment, cu o secţiune a digului blocată pe o plajă din Israel şi la mai bine de două luni după ce preşedintele american Joe Biden a dezvăluit pentru prima dată ambiţiosul proiect, întreaga iniţiativă devine un pic jenantă, implicând eşec după eşec.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor