O sesime din terenul agricol din China este contaminat cu metale grele

Fermieri intr-un lan de grau din provincia Anhui. conform unui analist de la Academia Chineza de Agricultura, o sesime din campurile Chinei sunt contaminate cu metale grele
Fermieri intr-un lan de grau din provincia Anhui. conform unui analist de la Academia Chineza de Agricultura, o sesime din campurile Chinei sunt contaminate cu metale grele (ChinaFotoPress / Getty Images)

Metalele grele au contaminat o sesime din terenul agricol din China, potrivit unui savant de la Academia Chineza de Inginerie Agricola. Suprafata terenurilor contaminate depaseste 300 de milioane de mu, aproape 20 de milioane de hectare de teren.

In fiecare an, 12 milioane de tone de alimente sunt contaminate cu metale grele, ducand la pierderi economice in valoare de 20 de miliarde de yuani (3,15 milioane de dolari), a declarat profesorul Luo Xiwen in timpul unui seminar gazduit de Asociatia pentru Stiinta si Tehnologie a Provinciei Guangdong in 10 octombrie 2011.

Regiunile industrializate de coasta sufera de cea mai grava poluare cu metale grele. Mercurul, cadmiul si cuprul fac parte din contaminantii toxici cei mai frecventi.

"In Guangdong, doar 11 la suta din sol este curat; 77 la suta din terenul agricol este usor contaminat, iar 12 la suta este puternic poluat", a afirmat Luo.

"In zona lacului Tai, langa Delta Yangtze, o treime din teren este contaminat. In provincia Hubei, 40.000 de hectare, reprezentand 10 la suta din terenurile agricole, sunt poluate."

Luo sustine ca poluarea apei este, de asemenea, o problema foarte grava in China. Optzeci si patru la suta din cantitatea de apa nu este potabila in provincia Zhejiang. In orasul Lengshuijiang, provincia Hunan, 37 la suta din culturile de orez au fost contaminate din cauza poluarii raurilor cu metale grele; produsele acvatice din Guangdong sunt puternic contaminate.

Conform datelor publicate in 2005 in cadrul Conferintei Politice Consultative a Comitetul Populatiei, Resurselor si Mediului din cadrul Comitetului National al Poporului Chinez, 70 la suta dintre rauri si lacuri erau considerate pana la acel moment ca fiind contaminate.

Decesul in floarea varstei

Indiferent cat de rele sunt numerele raportate de Luo, un expert care traieste in afara Chinei sustine ca lucrurile sunt de fapt mult mai rele.

Wang Weiluo, un expert in problemele de mediu care locuieste in prezent in Germania, a declarat pentru Radio Free Asia ca contaminarea cu metale grele a Chinei este mult mai rea decat a recunoscut regimul in mod public si ca documentele lui Luo pentru Academia Chineza sunt extrem de inexacte.

Zheng Yi, un dizident si scriitor din strainatate, a tras un semnal de alarma cu 10 ani in urma, ca raurile din China nu mai hranesc oamenii din zonele aflate de-al lungul cursurilor lor. In schimb, poluantii din rauri au creat sate in care cancerul este omniprezent, iar Zheng a numit raurile drept "rauri de cancer."

Anul trecut, principalul website din China pentru informatii privind sanatatea, www.disease.39.net, a raportat ca 197 de sate au fost confirmate si documentate ca fiind sate in care cancerul este omniprezent. Alte sate sunt suspectate de a se incadra in aceeasi categorie, si, in cazul in care si acestea ar fi adaugate la total, atunci ar putea exista circa 247 de sate pline de cancer in China, raspandite in 27 de provincii.

Contaminarea apei si solului cu metale grele a dus la multe cazuri de boli profesionale si la decese in China.

Iar moartea pare sa vina inainte de vreme. Potrivit unui articol din Economic Information Daily, intr-un sat plin de cancer care a inregistrat sase decese din aceasta cauza, din luna ianuarie pana in luna mai a acestui an varsta medie a celor care au murit a fost de 45 de ani. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, speranta generala de viata in China este de peste 73 de ani.

Dupa ce a investigat dosarele medicale a 70.000 de oameni pe o perioada de 25 de ani, Zhang Jianxin, directorul Departamentului de Cercetare Stiintifica al Institutului de Planificare a Terenurilor si Resurselor din Hunan, a constatat ca numarul de pacienti cu cancer osos sau care sufera de nevralgie osoasa a crescut brusc intre 1965 - 2005. In orasul Zhuzhou, provincia Hunan, unde s-a inregistrat cea mai mare contaminare cu metale grele, nivelul de cadmiu din sangele localnicilor si din urina a fost de doua pana la cinci ori peste normal.

In zona Hetao din Mongolia Interioara, aproape 300.000 de oameni sunt supusi riscului de otravire cu arsenic, circa 2.000 de persoane fiind diagnosticate din cauza prezentei metalelor grele din sol si sursele subterane de apa. Intr-un sat, locuitorii care au murit din cauza otravirii cu arsenic au contribuit la o rata ridicata a mortalitatii, majoritatea victimelor decedand in floarea varstei.

In satul Dalahai, in apropiere de orasul Baotou, Mongolia Interioara, cea mai mare parte a locuitorilor sufera de boli cardiovasculare, cancer si osteoporoza, in timp ce unii sufera de boli ce nu au fost diagnosticate. Economic Information Daily a raportat ca unei fete de 10 ani nu i-a crescut nici un dinte. Apele subterane si culturile satului au fost contaminate cu metale grele, fluor si minereuri rare, continute in apele uzate scurse de la o mina din apropiere.

Wang Weiluo a evidentiat cauza fundamentala a acestui record al poluarii, bolilor si deceselor premature.

El a spus ca anul trecut s-a descoperit faptul ca multi copii sufera de otravire cu plumb din cauza contaminarii cu plumb a apelor industriale uzate. Cu toate acestea, din cate a citit el, industriile relevante au raportat ca respecta standardele de stat.

Wang a declarat, "Prin urmare, trebuie sa intreb regimul chinez daca a esuat in a lua masuri eficiente pentru a stabili un standard rezonabil de eliminare a apelor uzate, deoarece standardul actual s-a dovedit ca nu ofera absolut nici o garantie pentru protectia sanatatii chinezilor."

Zheng este de acord cu Wang, si anume ca poluarea mediului este o problema creata de sistemul de guvernare al Chinei.

Multi experti, nu numai din China, dar si din afara ei, au observat de ceva timp ca dezvoltarea si cresterea economica a Chinei se realizeaza la un cost ridicat: poluare extrema si distrugerea mediului.

Zheng a spus pentru Sound of Hope Radio (SOH) ca, in ciuda dovezilor evidente, oamenii nu au reusit sa isi invete lectia si continua sa polueze, ceea ce duce la vanzarea de produse alimentare toxice pentru consumul de masa. Consecintele teribile sunt o reflectare a problemelor importante morale si politice care imbolnavesc China, a afirmat el.