O tânără educată în Marea Britanie devine prima femeie purtător de cuvânt al guvernului Hamas

Isra Almodallal, prima femeie purtător de cuvânt al guvernului Hamas.
Isra Almodallal, prima femeie purtător de cuvânt al guvernului Hamas. (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2013

O tânără care şi-a petrecut anii de şcoală în Marea Britanie va deveni figura publică a guvernului Hamas în Fâşia Gaza, după ce a fost numită primul purtător de cuvânt femeie al executivului palestinian, relatează vineri cotidianul britanic The Guardian.

Isra al-Modallal (23 de ani) şi-a început noul post săptămâna aceasta. Tânăra, care a studiat timp de trei ani la Bradford, atunci când tatăl său se afla la universitate, plănuieşte să lanseze curând campanii pe Twitter şi Facebook pentru promovarea Hamasului şi a politicilor sale.

După ce a obţinut diploma în studii media la Universitatea Islamică din Gaza, care este strâns asociată cu Hamas, Modallal a lucrat ca jurnalistă şi prezentatoare de televiziune. În prezent, are o fiică de patru ani dintr-o căsătorie care s-a încheiat în divorţ atunci când avea 20 de ani, scrie cotidianul britanic.

Noua purtătoare de cuvânt a guvernului Hamas nu este o membră a Mişcării de rezistenţă islamică. 'Nu aparţin niciunei formaţiuni (politice). Sunt doar palestiniană', a afirmat aceasta.

Modallal susţine că se va concentra pe probleme umanitare şi pe cele legate de drepturile omului: 'Majoritatea persoanelor din lume recunosc faptul că şi palestinienii sunt oameni, aşa că lumea va înţelege mesajul nostru în calitate de refugiaţi şi persoane care trăiesc sub asediu'.

Tânăra a afirmat că este conştientă de responsabilitatea mare a noului său rol, mai ales ţinând cont de vârsta sa, însă a insistat că faptul că este femeie nu constituie o problemă. 'Femeile palestiniene îşi asumă un rol activ pe străzi, în organizaţii, în media. Nu am întâmpinat dificultăţi din cauza faptului că sunt femeie. Avem toată libertatea pe care ne-o dorim', susţine Isra al-Modallal, care subliniază că cei trei ani la Universitatea Bradford i-au acordat o perspectivă asupra culturii occidentale.

Hamas are un ministru femeie în guvern şi mai mulţi parlamentari de sex feminin. Cu toate acestea, mişcarea este criticată pentru că impune restricţii asupra activităţilor sociale ale femeilor şi pentru că face presiuni asupra acestora să poate hijabul (veştmânt islamic pentru acoperirea capului) în public, comentează The Guardian.

Potrivit şefului biroului media al guvernului Hamas, Ihab al-Ghusain, numirea lui Modallal face parte dintr-un program pentru dezvoltarea dialogului cu Occidentul, explicarea problemelor palestiniene şi a poziţiei Hamasului. 'De asemenea, se încadrează în programul de consolidare şi evidenţiere a rolului femeilor palestiniene', a afirmat responsabilul, citat de cotidianul Asharq al-Awasat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor