O ţară europeană ar putea trimite Ucrainei bombe cu dispersie. Rusia a fost criticată pentru utilizarea lor

Oraşul ucrainean Herson, în urma bombardamentelor armatei invadatoare ruse
Oraşul ucrainean Herson, în urma bombardamentelor armatei invadatoare ruse (Youtube - captură ecran)

O ţară europeană a propus trimiterea de muniţii cu dispersie în Ucraina, considerând că aceste arme controversate - a căror utilizare de către Rusia a fost condamnată - ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, citat de site-ul de ştiri The Defense Post.

Un oficial al unei naţiuni europene, care nu a dorit să fie identificat după nume sau ţară, a declarat că guvernul său a aprobat trimiterea acestor bombe şi a cerut permisiunea Germaniei pentru a face acest lucru. Germania este implicată în producţia acestor muniţii şi tocmai a finalizat o dezbatere intensă pentru a trimite tancuri în Ucraina.

Un tratat al ONU susţinut de majoritatea ţărilor occidentale interzice utilizarea şi transferul bombelor cu dispersie, care împrăştie zeci de explozibili minusculi, reprezentând adesea o ameninţare mult timp după încheierea unui conflict.

Rusia nu a semnat tratatul, iar Naţiunile Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de către Moscova a muniţiilor cu dispersie în zonele populate de când a invadat Ucraina anul trecut.

De asemenea, oficialul european a susţinut că muniţiile cu dispersie au devenit mai avansate şi că Occidentul trebuie să fie "orientat spre viitor" pentru a sprijini Ucraina, care ar putea folosi aceste arme împotriva oricărui avans al trupelor ruse.

"Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Pagubele colaterale nu mai sunt atât de mari. Erau extrem de mari în anii '40 şi '50. Acum sunt destul de uşor de gestionat", a declarat oficialul, în cadrul unei vizite la Washington.

"Ucraina trebuie să câştige războiul. Acesta este obiectivul. Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai teribile decât muniţiile cu dispersie", a adăugat el.

Totuşi, potrivit sursei citate, oficialul a recunoscut că Germania ar putea avea nevoie de timp pentru a lua o decizie în privinţa bombelor cu dispersie.

Reamintim în acest context că Berlinul a decis, după multe ezitări, să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, o inversare a unei politici despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului, au declarat surse Reuters. Mai mult, Germania va permite şi altor ţări să facă acelaşi lucru.

Totodată, după îndelungi aşteptări din partea Ucrainei, preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, că intenţionează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams armatei ucrainene.