Oamenii de ştiinţă au formulat un nou hidrogel pentru a vindeca cancerul mamar triplu-negativ

(Getty Images)

Cercetătorii sud-coreeni de la Universitatea Ajou au folosit recent resveratrolul antioxidant, care se găseşte în plante cum ar fi strugurii, pentru a crea un hidrogel, care poate suprima în mod eficient creşterea celulelor canceroase - un posibil tratament pentru cancerul de sân.

În 2022, Kim Moon-seok, un profesor sud-coreean de la Departamentul de Chimie Aplicată şi Biotehnologie al Şcolii Superioare de Ştiinţă şi Tehnologie Moleculară de la Universitatea Ajou, a efectuat cercetări ştiinţifice privind un posibil leac pentru cancerul de sân.

Kim şi cercetătorii săi au dezvoltat un hidrogel pe bază de acid hialuronic care conţine resveratrol antioxidant, ce poate trata eficient cancerul de sân triplu negativ.

Ce este cancerul de sân triplu-negativ?

Cancerul de sân triplu-negativ apare în corpul uman atunci când acesta nu are estrogen, progesteron, receptorul 2 al factorului de creştere epidermică şi o expresie a genei EGFR-2.

Aproximativ 15-20 la sută dintre pacientele cu cancer de sân au cancer de sân triplu negativ, o boală extrem de malignă cu o rată de supravieţuire de cinci ani - mai puţin de 15 la sută din numărul total de cazuri. Este cel mai frecvent întâlnit la femeile tinere şi are o rată de creştere rapidă.

În prezent, principalul tratament pentru cancerul de sân triplu-negativ este chimioterapia - dezavantajul acesteia este că pacientele pot dezvolta rezistenţă la medicamente în timp, ceea ce scade semnificativ rata de supravieţuire la acest cancer de sân.

Prin urmare, este nevoie urgentă de un nou tratament eficient pentru a vindeca acest cancer de sân letal.

Resveratrolul este un hormon antiviral secretat de plante. Peste 300 de plante comestibile conţin resveratrol, cum ar fi strugurii, afinele, merişoarele, arahidele şi cacaua.

Resveratrolul combate leziunile provocate de traumatisme externe, infecţiile bacteriene şi radiaţiile ultraviolete.

Atunci când resveratrolul activează gena autodistructivă a celulelor canceroase, suprimă creşterea acestora.

Cu toate acestea, resveratrolul vine cu limitări. Din cauza degradării rapide a resveratrolului în organism, este dificil ca eficacitatea sa antioxidantă să dureze o perioadă îndelungată.

Soluţia

Pentru a rezolva această problemă, grupul de cercetare al Universităţii Ajou a injectat medicamente fabricate din resveratrol direct în ţesuturile canceroase pentru a crea un hidrogel de acid hialuronic degradabil organic ce poate fi injectat direct în ţesuturile maligne ale cancerului de sân triplu negativ.

Odată injectat în ţesuturile canceroase, hidrogelul a îmbunătăţit biostabilitatea şi a prelungit timpul de supravieţuire al resveratrolului în celulele canceroase.

Grupul de cercetare a confirmat, de asemenea, că odată ce celulele maligne ale cancerului de sân mor după injectarea hidrogelului, dimensiunea tumorii devine mult mai mică decât atunci când a fost utilizat doar resveratrolul.

Profesorul Kim a elaborat: "Prin dezvoltarea bazată pe preparatele pe bază de acid hialuronic-hidrogel, cercetarea noastră se dovedeşte a fi potrivită pentru diverşi agenţi anticancerigeni. În afară de cancerul de sân, aşteptăm cu nerăbdare să tratăm diverse boli oncologice şi să vedem eficacitatea tratamentului."

Profesorul a precizat că tehnologia nou descoperită ar putea genera, de asemenea, un sistem potenţial şi convenabil de transmitere a medicamentelor care ar putea minimiza efectele secundare pe care le au pacienţii cu cancer.

Materials Today Bio, o revistă internaţională specializată în biomateriale, a publicat cercetarea profesorului Kim la 12 august 2022.