Oamenii de ştiinţă vor să folosească oamenii ca antene pentru a alimenta 6G [Popular Mechanics]

(Getty Images)

Nu ştim încă exact cum va funcţiona tehnologia wireless 6G, dar cercetătorii de la Universitatea din Amherst, statul american Massachusetts, cred că folosirea oamenilor ca antene pentru a alimenta 6G ar putea fi cea mai viabilă modalitate de a colecta energie suplimentară care altfel ar fi irosită, relatează revista Popular Mechanics.

În efortul mereu prezent de a accelera schimbul informaţional, oamenii de ştiinţă au început deja să investigheze comunicarea prin lumină vizibilă (VLC), practic o versiune fără fir a fibrei optice, care foloseşte flash-uri de lumină pentru a transmite informaţii. Adăugarea VLC la 6G a stimulat echipa de la UMass Amherst să sape şi mai adânc.

Mai întâi, câteva informaţii despre 6G. Ca o reîmprospătare, 5G - ceea ce este considerată a cincea şi cea mai recentă generaţie de reţele celulare în bandă largă - se află încă în fază incipientă. Adevăratele reţele 5G operează în frecvenţe de unde milimetrice între 30 şi 300 Gigahertzi, care sunt de 10 până la 100 de ori mai mari decât reţeaua celulară 4G anterioară. Cu toate acestea, unii furnizori de telefonie mobilă trişează, afirmând că partea superioară a spectrului 4G este 5G.

Definiţia acestor generaţii celulare este stabilită de un parteneriat global cunoscut sub numele de 3GPP. Având în vedere istoria marşului nesfârşit al tehnologiei, este inevitabil ca 5G să fie înlocuit de o nouă reţea în viitor. Doar că nu este pe deplin clar ce va fi 6G.

Între timp, în noul studiu, oamenii de ştiinţă de la UMass Amherst au descoperit că oamenii pot juca un rol crucial în eficientizarea VLC, folosindu-şi corpul ca purtător pentru cuprul spiralat pentru a capta energia reziduală din VLC.

Autorul principal al studiului, Jie Xiong, profesor de ştiinţe ale informaţiei şi informatică la UMass Amherst, explică:

"VLC este destul de simplu şi interesant. În loc să folosească semnale radio pentru a trimite informaţii fără fir, foloseşte lumina de la LED-uri care se pot aprinde şi stinge, de până la un milion de ori pe secundă".

Becurile LED pot transmite apoi date, iar "orice lucru cu o cameră, precum smartphone-urile, tabletele sau laptopurile noastre, ar putea fi receptorul", spune Xiong.

Dezavantajul VLC provine din cauza ratei ridicate de "scurgere" de energie prin emiterea de semnale de unde radio pe un canal lateral. Cercetătorii consideră că, în cazul în care pot recolta energia de radiofrecvenţă (RF) irosită, o pot folosi în mod util pentru a alimenta dispozitive electronice mici.

După ce au experimentat cu fire, bobine şi mai multe medii, oamenii de ştiinţă au realizat că organismul uman oferă cel mai bun mediu - de până la 10 ori mai bun decât orice alt mediu testat - pentru a amplifica capacitatea unei bobine de cupru de a colecta energia de radiofrecvenţă scursă. Ei au construit apoi Brăţara - un gadget ieftin care este menit să fie purtat pe antebraţ, dar care se poate adapta într-un inel, curea sau colier - pentru a colecta energia pierdută. .

Cuplarea bobinelor de cupru cu sistemele VLC foloseşte oamenii ca antene pentru a alimenta tehnologia pe care o folosesc.

"În cele din urmă", a declarat Xiong, "vrem să putem recolta energie reziduală din tot felul de surse pentru a alimenta viitoarele tehnologii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură