Oazu Nantoi: Formatul 5+2, o capcană pentru Moldova. Un teatru al absurdului care durează de 18 ani

Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic
Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic (europalibera.org)

„Toţi agenţii economici din stânga Nistrului sunt înregistraţi la Chişinău şi realizează operaţiuni de export în calitate de agenţi economici loiali ai Republicii Moldova”, a menţionat deputatul PAS Oazu Nantoi, adăugând totodată că acest conflict transnistrean nu este unul intern, pacificatorii ruşi de-a lungul Nistrului având menirea de a conserva artificial şi de a nu admite rezolvarea conflictului.

Totodată, Nantoi a susţinut că cele două maluri ale Nistrului demult au fost unite de lumea interlopă cu implicarea politicienilor corupţi, făcând referire la toate câte s-au scris despre contrabandă în regiune cu implicarea Transnistriei, a celor de la Kiev, de la Odesa, şi celor de la Chişinău, punctând că a fost formată „o reţea internaţională de crimă organizată, unde Transnistria este un element foarte important”.

Cât despre formatul 5+2, Oazu Nantoi a menţionat că este o capcană pentru Moldova, unde marionetele ruseşti de la Tiraspol, pe de o parte sunt parte în conflict, iar pe de altă parte vorbesc în numele populaţiei din stânga Nistrului, cu Rusia şi Ucraina, în rol de mediatori.

„Vă imaginaţi ce relaţii sincere sunt acum între Rusia şi Ucraina. Şi OSCE tot este mediator! Şi acest teatru al absurdului durează de 18 ani de zile, această vacă stearpă a five plus two n-a dat nimic pentru Moldova, dimpotrivă situaţia a degradat când sub paravanul politicii 'paşilor mici', regimul din stânga Nistrului s-a ales cu tot ce-i trebuie pentru ca să funcţioneze fără să fie deranjat de Chişinău”, a declarat Nantoi într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cât despre Parlamentul Republicii Moldova, acesta niciodată după 2005 n-a avut, n-a discutat, n-a adoptat nimic şi n-a formulat problema de reîntregire, a subliniat Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe