Obama avertizează că SUA nu vor ezita să folosească forţa împotriva Iranului

Barack Obama, la o conferinţă de presă la Casa Albă.
Barack Obama, la o conferinţă de presă la Casa Albă. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
05.03.2012

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite "nu vor ezita" să folosească forţa pentru a opri Iranul de la a obţine arme nucleare, dar a precizat că diplomaţia ar putea da încă rezultate.

Adresându-se unui influent grup de lobby pro-Israel, Obama a avertizat şi în legătură cu discuţiile imprudente despre război în disputa cu Teheranul.

"Liderii Iranului ar trebui să ştie că nu am o politică restricitivă - am o politică pentru a împiedica Iranul să obţină o armă atomică", a spus Obama la conferinţă anuală a Comisiei SUA-Israel pentru afaceri publice (AIPAC), organizată la Washington.

"Şi, după cum am spus în repetate rânduri în timpul preşedinţiei mele, nu voi ezita să folosesc forţa atunci când este necesar pentru a apăra Statele Unite şi interesele lor", a adăugat el.

Obama a subliniat că, în condiţiile în care Teheranul este izolat, există oportunitatea ca "diplomaţia - susţinută de presiuni - să aibă succes".

"Deja se vorbeşte prea mult de război (...). În ultimele săptămâni, astfel de discuţii au fost numai în beneficiul guvernului iranian, ducând la creşterea preţului petrolului, de care depind pentru a-şi finanţa programul nuclear", a explicat liderul de la Casa Albă.

Anterior, preşedintele israelian Shimon Peres a spus că republica islamică este "un pericol pentru lume", "centrul, sponsorul, finanţatorul terorismului în lume".

Statele Unite şi aliaţii lor suspectează Iranul că încearcă să dezvolte arme nucleare, o acuzaţie pe care Teheranul o neagă.

Pe măsură ce tensiunile din regiune se intensifică, la fel se întâmplă şi cu speculaţiile potrivit cărora Israelul ar putea lansa un atac preventiv vizând bazele nucleare iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor