Obama: "Dacă un partid se foloseşte de şantaj, niciun preşedinte venit după mine nu va putea guverna eficient"

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a recunoscut miercuri că este exasperat de criza bugetară provocată de Congres şi apreciază că Wall Street ar trebui să fie îngrijorat de consecinţele acestui blocaj.

"De la începutul preşedinţiei mele, am făcut eforturi puternice pentru a lucra alături de republicani, reţinându-mi declaraţiile (...) Unii spun că sunt prea calm", a declarat Obama pentru televiziunea CNBC, în a doua zi de paralizare a activităţilor din statului american provocată de un dezacord iscat în Congres pe probleme bugetare.

"Evident, sunt exasperat, deoarece (această criză) este complet inutilă", a adăugat preşedintele, repetând că nu va negocia cu adversarii republicani asupra unei ridicări a plafonului datoriei, necesară conform Trezoreriei până la 17 octombrie.

Dacă Congresul nu îşi dă acordul, Statele Unite riscă să se afle în incapacitate de plată începând de la această dată, o situaţie fără precedent.

Obama, care i-a primit în cursul zilei la Casa Albă pe liderii celor mai mari bănci americane, a mai afirmat că "de data aceasta, Wall Street ar trebui să fie îngrijorat" de blocajul actual, în special din cauza datoriei.

"Atâta timp cât există o situaţie în care un grup este pregătit să nu îşi respecte angajamentele faţă de obligaţiile Statelor Unite (către creditorii lor), atunci avem o problemă", a apreciat el.

"Sunt exasperat de ideea că dacă nu voi spune la 20 de milioane de persoane că nu pot avea acces la o asigurare de sănătate, statul va rămâne paralizat" de către republicani, a adăugat el, calificând această atitudine "iresponsabilă".

"Dacă intrăm în obiceiul de a permite unui partid să se folosească de şantaj (...) atunci niciunul dintre preşedinţii care vor veni după mine nu vor putea guverna în mod eficient", a mai spus preşedintele american.

În lipsa unui consens asupra bugetului între democraţi şi republicani, administraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi dimineaţă la ora României, 07:00.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor, care se opun reformei asigurărilor de sănătate promulgată de Obama, refuză să voteze un buget care nu va micşora finanţarea. Aceştia au ameninţat de asemenea că vor lega această problemă de cea a ridicării plafonului datoriei.

Obama discută cu liderii grupurilor parlamentare, afirmând că nu va negocia atâta timp cât aleşii nu au votat o lege bugetară pe termen scurt care să nu conţină suprimarea finanţării reformei asigurărilor de sănătate.

După ce Congresul a provocat închiderea aproape totală a instituţiilor federale şi a trimis în şomaj tehnic 800.000 de funcţionari, preşedintele Barak Obama denunţă „luarea ţării drept ostatic”, scrie Le Figaro.

Scădere în sondaje pentru republicani

Datorită faptului că un milion de angajaţi se văd în situaţia de nu fi plătiţi, din cauza că nu se aprobă bugetul pe 2014, americanii vor da vina pe republicani, relatează Le Figaro.

Potrivit unui sondaj publicat marţi, 77% dintre americani sunt de părere că Partidul Republican a greşit blocând adoptarea bugetului, în dorinţa de a bloca aplicarea reformei în sănătate a preşedintelui democrat Obama.

Cota de încredere a republicanilor este de 17 procente, în comparaţie cu 32 de procente declarate în favoarea democraţilor.

Le Figaro notează că ceea ce se întâmplă acum în America este „un mesaj negativ legat de credibilitatea Statelor Unite”