Obama după discuţiile cu Netanyahu: Iranul nu va obţine o armă nucleară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu  alături de Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
P. P.
09.11.2013

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a desfiinţat în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, posibilitatea unui acord privind programul de înarmare nucleară a Iranului, a anunţat Casa Albă.

Discuţia telefonică între cei doi lideri a avut ca obiectiv ”eforturile depuse pentru a se ajunge la o soluţie paşnică” în dosarul nuclear, a precizat Casa Albă, adăugând că Obama a ”insistat asupra angajamentului său de a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară”.

Conform sursei citate, Obama i-a transmis prim ministrul israelian situaţia ”negocierilor de la Geneva”, unde secretarul de stat John Kerry, a sosit vineri.

După discuţiile demarate zilele trecute la Geneva la care au participat delegaţiile oficiale din Iran, Franţa, Germania şi Marea Britanie, vineri, miniştrilor de externe ale statelor prezente li s-au alăturat John Kerry şi Înaltul Comisar al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, pentru a continua o nouă rundă a negocierilor privind situaţia dosarului nuclear.

Vineri dimineaţă, cu puţin timp înainte de zborul spre Geneva, John Kerry a purtat o discuţie cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pe aeroportul din Tel Aviv, catalogând adoptarea acordului conform cerinţelor iraniene în dosarul nuclear ca pe ”o eroare de amploare istorică”.

Conţinutul mesajului recepţionat de Kerry a fost transmis la scurt timp preşedintelui Barack Obama, care a apreciat aceste critici ca fiind ”premature”.

”La Geneva nu s-a ajuns încă la un acord”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Vineri, EFE, anunţa că primele măsuri în vederea riscului folosirii în scop militar a programului nuclear iranian sunt aproape de finalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor