Obama: Marea Britanie şi UE rămân parteneri cheie ai SUA

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne “parteneri indispensabili” ai Statelor Unite, în ciuda faptului că britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din blocul european
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Baracvk Obama a transmis vineri o declaraţie în care a susţinut că “oamenii din Marea Britanie au vorbit şi le respectăm decizia”.

“Relaţia specială dintre Statele Unite şi Marea Britanie este de durată şi apartenenţa Regatului Unit la NATO rămâne un aspect vital al politicii externe, pentru securitate şi economice a SUA”, a precizat liderul american.

“Acelaşi lucru este valabil pentru relaţia noastră cu Uniunea Europeană, care a făcut atât de mult pentru a promova stabilitatea, pentru a stimula creşterea economică şi pentru a susţine răspândirea valorilor şi idealurilor democratice pe cuprinsul continentului şi dincolo de el”, a adăugat Obama.

Aceste remarci au avut loc în ciuda faptului că, în timpul unei vizite în Londra în luna aprilie, Obama a cerut Marii Britanii să rămână o membră a Uniunii Europene.

În 24 aprilie, Obama a precizat că negocierea unui acord între SUA şi Marea Britanie ar necesita aproape un deceniu dacă aceasta ar vota pentru separarea de blocul european.

“Ar putea trece 5 ani sau 10 ani înainte să reuşim să facem ceva”, a declarat Obama într-un interviu cu BBC.

Comentariile sale au înfuriat susţinătorii Brexit-ului, care l-au acuzat că interferează cu politica internă a Marii Britanii.