Obiectivul Statelor Unite este descurajarea Iranului, nu războiul cu acesta [Secretarul american al Apărării]

Bombardierul american B-52
Bombardierul american B-52 (Getty Images)

Oficiali de rang înalt ai administraţiei SUA au declarat marţi în Congres că răspunsul Washingtonului la presupusele ameninţări iraniene a descurajat atacuri asupra forţelor americane, potrivit RFE/RL.

Secretarul de stat Mike Pompeo şi secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan au afirmat că obiectivul lor din ultima perioadă a fost acela de a descuraja Iranul.

Acum, administraţia preşedintelui american Donald Trump urmăreşte să prevină deteriorarea şi mai mult a situaţiei, a declarat Shanahan, fiind flancat de Pompeo, după o zi de discuţii cu uşile închise la Capitol Hill.

“Este vorba de descurajare, nu despre război. Nu vrem război”, a declarat Shanahan reporterilor.

“Cel mai mare obiectiv al nostru în acest moment este să prevenim calculele eronate ale iranienilor. Nu dorim ca situaţia să se agraveze”.

Anterior, Shanahan a declarat reporterilor la Pentagon: “Cred că paşii noştri au fost foarte prudenţi şi am prevenit potenţiale atacuri asupra americanilor şi acest lucru este extrem de important”.

Relaţiile dintre Teheran şi Washington s-au deteriorat puternic începând cu 2018, când preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri.

De atunci, Washingtonul şi-a amplificat retorica anti-Iran şi a reimpus noi sancţiuni economice severe.

De asemenea, au fost generate temeri privind posibilitatea unui conflict militar între Iran şi SUA, care a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Teheranului.

Iranul a respins acuzaţiile americanilor şi ambele tabere au declarat că nu doresc un război.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat marţi într-un discurs televizat că ţara sa nu va fi învinsă de SUA.

În urmă cu câteva zile, Trump a scris pe Twitter: “Dacă Iranul vrea să lupte, atunci va avea loc distrugerea oficială a acestuia. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite!”

Totuşi, liderul american a mai afirmat că, în cazul în care Teheranul doreşte să negocieze, el va trebui să facă primul pas în această direcţie.

“Iranul ne va suna dacă şi când va fi pregătit. Între timp, economia lor continuă să se prăbuşească – un lucru foarte trist pentru poporul iranian!”, a mai precizat Trump pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe