Observatorul britanic Jodrell Bank, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO

Jodrell Bank Observatory din Marea Britanie a fost adăugat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru rolul unic în transformarea înţelegerii noastre despre univers.
Lovell Telescope
Lovell Telescope (ANTHONY HOLLOWAY)

Jodrell Bank Observatory, care aparţine de Universitatea din Manchester, este faimos deoarece găzduieşte Telescopul Lovell, cel mai mare telescop radio dirijabil din lume. Finalizat în 1957, a fost cel mai mare de acest gen la nivel mondial până în 1973, precum şi catalizatorul pentru construirea a numeroase antene de satelit pe scară largă.

În prima misiune, Telescopului Lovell a observat primul satelit artificial din lume, Sputnik, al Uniunii Sovietice. Astăzi, Jodrell Bank Observatory operează radio telescoapele naţionale e-MERLIN din Marea Britanie şi este sediul mondial al Square Kilometer Array, un proiect de radio telescop care va construi cel mai mare telescop din lume, constând dintr-o reţea de instrumente situate în Africa de Sud şi Australia.

Potrivit unei declaraţii emise de Universitatea din Manchester, includerea observatorului Jodrell Bank pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este o recunoaştere a patrimoniului său ştiinţific remarcabil, inclusiv a rolului de pionierat în dezvoltarea radioastronomiei şi activitatea de urmărire a navelor spaţiale în cursa spaţială timpurie, cât şi cercetarea în domenii precum quasare (nucleuri galactice active), pulsari (stele mici dar foarte dense, numite şi stele neutronice) şi lentile gravitaţionale (o lentilă gravitaţională este o distribuţie a materiei – cum ar fi un grup de galaxii – între o sursă de lumină îndepărtată şi un observator, capabilă să curbeze lumina de la sursă, pe măsură ce lumina se îndreaptă spre observator).

Jodrell Bank Observatory prezintă dovezi din fiecare etapă a istoriei radioastronomiei, de la apariţia ei ca o nouă ştiinţă, în anii 1940, până în prezent.