Octav Bjoza: "Ridicarea unei statui fostului lider chinez Deng Xiaoping este o dovadă a ignoranţei totale"

Domnul Octav Bjoza
Domnul Octav Bjoza (Epoch Times)

Oraşul Bistriţa se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită în niciun oraş din Europa: amplasarea în fosta cetate medievală a unei statui a fostului dictator comunist chinez Deng Xiaoping. Fost preşedinte al Republicii Populare Chineze, acesta este cunoscut pentru că a ordonat folosirea tancurilor şi a armelor împotriva manifestanţilor neînarmaţi în Piaţa Tiananmen din Beijing în iunie 1989, că a permis nomenclaturii comuniste şi cercurilor de putere să se îmbogăţească rapid, cerându-le în schimb loialitate absolută faţă de Partid şi pentru politica unui singur copil în familie.

Ziarul Epoch Times doreşte să aducă în dezbaterea opiniei publice, decizia Consiliului Local din Bistriţa de a-i ridica o statuie fostului lider comunist Deng Xiaonping.

Continuăm seria de articole prin care vom face cunoscută opinia unor personalităţi în legătură cu acest eveniment. Domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebarea: "Ce ne puteţi spune despre faptul că autorităţile locale din Bistriţa şi-au dat acordul de principiu pentru amplasarea în oraş a unei statui a liderului comunist chinez Deng Xiaoping?".

Domnul Octav Bjoza: "Ridicarea unei statui fostului lider chinez Deng Xiaoping este o dovadă a ignoraranţei totale şi nici măcar a ignoranţei parţiale. În ce mă priveşte, dintotdeauna am fost pentru relaţii bune cu China şi Rusia, pentru că sunt două state puternice. Din punct de vedere economic, poate şi politic cu anumite rezerve, este bine să întreţinem relaţii bune cu aceste două mari puteri, care au şi rezerve naturale imense.

Dar aceasta nu însemană a accepta ridicarea acestei statui. Datorită poziţiei înalte pe care avut-o în China în acea perioadă Deng, nu am nici-un dubiu că a fost unul din cei care a hotărât să se tragă în studenţii din Piaţa Tienanmen în iunie 1989. Îmi amintesc că chinezii dădeau ca număr de victime vreo 250 de morţi şi peste o mie de răniţi, dar un chinez pe care l-am întâlnit la Parlamentul European la Bruxelles în toamna anului trecut mi-a spus că este vorba de o cifră de aproape 10 ori mai mare. Numărul morţilor nu a fost de cca. 200, ci de peste 2000 de persoane.

Nu ştiu care este realitatea, dar şi dacă ar fi fost doar câteva zeci, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit să ridicăm statuie unui criminal sub nicio formă. Vin alţii şi spun să-l dai jos de pe soclu pe Ion Antonescu. Şi s-ar putea ca Ion Antonescu să fi fost un pui de găină pe lângă Deng Xiaoping.

Iar noi îi ridicăm statuie lui Deng Xiaoping. Poporul chinez are sute de oameni de mare valoare cărora li s-ar putea ridica statuie în România: oameni de cultură, muzicieni, pictori, sculptori, romancieri, savanţi. Nu au găsit un alt personaj? Eu le-aş recomanda să se reorienteze spre o altă persoană din viaţa culturală a Chinei.

Amplasarea acestei statui nu ar constitui o imagine bună. Am vorbit cu prefectul şi mi-a confirmat că într-adevăr această acţiune este un fapt real, am vorbit şi cu un reprezentant al Consiliullui local, care mi-a spus că Consiliul local a aprobat cu majoritate de voturi ridicarea acestei statui.

Am verificat şi la Consiliul judeţean şi mi s-a confirmat această ştire. Am înţeles că la Bistriţa ar exista o asociaţie româno-chineză. Eu nu ştiu cum ar putea face de acum încolo. Sunt aprobările de principiu şi se pare că acestea au fost cel mai greu de obţinut.

Din punctul meu de vedere este o glumă proastă această chestie. Repet. Nu am nimic cu marele popor chinez. Dar pentru noi, în România, regimul comunist a fost criminal, ceea ce am auzit că s-a întâmplat şi în China. Am rămas uimit de această situaţie şi nu-mi venea să cred. Eu le recomand dacă vor să facă ceva, să se fixeze asupra unei persoane importante din cultura lor.

Am verificat şi la Consiliul judeţean şi mi s-a confirmat această ştire. Am înţeles că la Bistriţa ar exista o asociaţie româno-chineză. Eu nu ştiu cum ar putea face de acum încolo. Sunt aprobările de principiu şi se pare că acestea au fost cel mai greu de obţinut.

Comunismul a fost un regim criminal peste tot, doar că în unele ţări a făcut mai multe victime şi în alte ţări mai puţine, depinde de slugoii pe care i-a avut la îndemână.

Aş da exemplul Germaniei care s-a confruntat cu nazismul. Eu am fost în Germania de mai multe ori şi am rămas uimit de severitatea pe care o manifestă nemţii la cea mai mică tentativă de neonazism. Aş putea spune că acţionează chiar violent. Şi nu-i întreabă nimeni.

Eu şi colegii mei de suferinţă ne simţim mai umiliţi decât oricând în ultimii 60 de ani. Niciodată nu ne-am simţit mai umiliţi ca acum".

Domnul Octav Bjoza a petrecut patru ani în închisorile şi lagărele de exterminare comuniste.

- Este absolvent al Facultăţii de Electromecanică Braşov.

- Deţine funcţia de preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

- Este unul din cei 5 membri ai Comitetului de conducere al Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi şi Persecutaţi Politic din fostele ţări comuniste (INTERASSO).

Este autorul cărţilor : ”Garda Tineretului Român (istoria unei organizaţii anticomuniste 1956-1958”; ”Victime şi călăi” şi ” Octav Bjoza în mass media”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne