Octavian Berceanu, atac dur la adresa Gărzii de Mediu: Mafia deşeurilor primeşte "certificat verde" chiar de la Guvern

Octavian Berceanu
Octavian Berceanu (Screenshot)

Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat vineri, pe Facebook, că instituţia pe care a condus-o în timpul guvernului Cîţu ar dori o dezincriminare parţială a arderilor ilegale de deşeuri şi că, prin urmare, “mafia deşeurilor primeşte ‘certificat verde’ chiar de la Guvernul României”.

Mai exact, Berceanu susţine că şefii Gărzii au propus un amendament la dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra ordonanţei de urgenţă 38/2022. Este vorba de acel OUG prin care ministrul Tanczos Barna a completat legislaţia cu amendamente prin care arderile ilegale de cabluri, plastice şi deşeuri şi îngroparea deşeurilor devin infracţiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Amendamentul, continuă Berceanu, “spune că arderile ilegale şi îngroparea ilegală a deşeurilor nu mai sunt infracţiuni decât ‘atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijat’”.

În continuare, redăm integral postarea fostului şef al Gărzii de Mediu:

Garda de Mediu şi un procuror spun că procurorii şi comisarii nu fac diferenţa între un muc de ţigare şi un camion cu deşeuri incinerate.

Marţi a fost pusă pe hârtie igienică incriminarea infracţiunii de ardere ilegală a deşeurilor şi îngroparea ilegală acestora, chiar de către şefii Gărzii Naţionale de Mediu GNM, în Comisia de Mediu a Camerei Deputaţilor.

Şefii GNM au introdus un amendament care spune că arderile ilegale şi îngroparea ilegală a deşeurilor nu mai sunt infracţiuni decât "atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijat.

Fără niciun instrument care să măsoare impactul de mediu şi asupra sănătăţii, Garda de Mediu şi procurorii nu pot demonstra, în instanţă, că este vorba de o infracţiune, aşa cum va cere, în baza noului amendament, orice infractor. Modificarea are caracter clar să submineze spiritul legii şi să facă infractorii scăpaţi, iar mafia deşeurilor primeşte "certificat verde" chiar de la Guvernul României.

Tot acest demers se întâmplă după suferinţele groaznice ale oamenilor, în mod special al copiilor şi bătrânilor şi a zecilor de mii de oameni morţi din cauza poluării aerului, în fiecare an.

În lupta cu mafia deşeurilor, oamenii şi instituţiile au căpătat arme noi, prin OUG 38/2022. Prin OUG 38/2022, ministrul Tanczos Barna a completat legislaţia cu câteva amendamente care transformă arderile ilegale de cabluri, plastice şi deşeuri şi îngroparea deşeurilor ca fiind infracţiuni pe care mafia le plăteşte cu 3-5 ani de închisoare.

Tot pentru o mai bună organizare, funcţionare şi combatere a infracţionalităţii, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au primit măriri salariale substanţiale în 2022, mai mult decât celelalte instituţii.

Marţi, Garda Naţională de Mediu vine în Comisia de Mediu din Camera Deputaţilor prin intermediul Directorului General şi a preşedintelui sindicatului să susţină un amendament care pune pe hârtie igienică măsura de incriminare a arderilor ilegale susţinută chiar de către ministrul Tanczos şi aprobată de guvern prin OUG 38/2022 "La articolul 66 alineatul (1), după litera d) se introduc trei noi litere, literele e)-g), cu următorul cuprins:

e) incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect;

f) îngroparea deşeurilor;

g) eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate. "

iar OUG 92/2021 devine astfel:

Articolul 66

(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte:

a) eliminarea deşeurilor care au făcut obiectul transferului, aşa cum este definit de Regulamentul (CE) 1.013/2006, în spaţii neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale;

b) neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase;

c) comercializarea, abandonarea sau neasigurarea încărcăturii deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitării teritoriului României;

d) acceptarea de către operatorii de depozite/incineratoare, în vederea eliminării, a deşeurilor introduse ilegal în ţară sau a deşeurilor introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu au putut fi utilizate în scopul pentru care au fost introduse.

e) incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect;

f) îngroparea deşeurilor;

g) eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne