Oficial al Emiratelor cere Statelor Unite şi UE să ajute la “garantarea” oricărui acord cu Doha

Un oficial de top din Emiratele Arabe Unite a declarat că ar fi necesar ca observatori din SUA şi Uniunea Europeană să “garanteze” orice potenţial acord ce urmăreşte să pună capăt disputei dintre Qatar şi vecinii săi din Golf.
Anwar Gargash, ministrul de stat pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite.
Anwar Gargash, ministrul de stat pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite. (Fayez Nureldine/AFP/Getty Images)

Criza a izbucnit în 5 iunie, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Egipt şi alte state regionale au suspendat legăturile cu guvernul din Doha, acuzându-l de susţinerea extremismului. Qatarul a negat acuzaţiile.

Anwar Gargash, ministrul de stat pentru Afaceri Externe al Emiratelor, a declarat sâmbătă că disputa ar putea fi rezolvată “prin diplomaţie, dacă Doha renunţă să sprijine extremismul şi terorismul”.

“În cazul în care Qatarul urmează calea înţelepciunii... am avea nevoie de un sistem de garanţii şi controale” pentru a implementa un acord cu Doha, a precizat el, subliniind necesitatea “garanţiilor europene şi americane”.

“Nu dorim intermedierea europeană şi nu cred că europenii doresc să fie intermediari. Rolul lor ar trebui să fie acela de a aplica presiune asupra Qatarului”, a afirmat Gargash.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Egiptul şi Bahrainul au prezentat în 22 iunie o listă de 13 cereri adresate Qatarului prin intermediul Kuweitului, inclusiv de a închide reţeaua de televiziune Al-Jazeera. Grupul de stat a oferit Qatarului 10 zile pentru a accepta cererile.

De asemenea, Qatarului i se mai cere să suspende majoritatea legăturilor cu Iranul şi să închidă o bază aeriană turcă aflată pe teritoriul său.

În listă mai este prevăzută crearea unui mecanism pe 10 ani care să ofere asigurări că Doha respectă acordul.

Anterior, Gargash a cerut mai multor naţiuni occidentale, inclusiv SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie, să ajute la monitorizarea oricărui acord încheiat cu Doha.

Totuşi, Qatarul a declarat sâmbătă că cererile nu sunt rezonabile.

“Această listă de cereri confirmă ceea ce Qatarul a declarat de la bun început: blocada ilegală nu are nimic de a face cu combaterea terorismului. Are legătură cu limitarea suveranităţii Qatarului şi politica noastră externă”, a declarat şeicul Saif al-Thani, directorul biroului guvernamental de comunicaţii din Qatar.

Al-Thani a precizat că cererile nu sunt rezonabile şi nu pot fi puse în aplicare.

De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că apelurile pentru închiderea bazei militare turceşti din Qatar sunt lipsite de respect. El a adăugat că s-a oferit să creeze o bază militară în Arabia Saudită, precum şi în Qatar, dar Riadul nu a dat niciun răspuns.

“Chiar dacă ei nu au răspuns propunerii noastre, faptul că ei cer Turciei să îşi retragă soldaţii [din Qatar] este o lipsă de respect manifestată împotriva Turciei”, a afirmat Erdogan.

Gargash a negat că ţara sa şi aliaţii săi doresc o schimbare de regim în Qatar, afirmând că se doreşte mai degrabă o schimbare de comportament.

Departamentul de Stat al SUA nu a comentat lista cererilor, dar Casa Albă a părut să se distanţeze de dispută afirmând că este o “problemă de familie” ce ar trebui să fie rezolvată între statele arabe.

SUA are o bază militară majoră în Qatar, de unde monitorizează operaţiunile sale militare în Siria, Irak şi Afganistan. Aproximativ 10.000 de militari americani sunt staţionaţi la baza aeriană Al-Udeid.