Oficial german îl atacă pe Donald Trump pentru intenţia de a retrage trupe din Germania

Heiko Maas
Heiko Maas (Sean Gallup/Getty Images)

Coordonatorul special al Germaniei pentru relaţiile transatlantice a etichetat luni decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage mii de trupe din Germania ca fiind „inacceptabilă”.

Peter Beyer a declarat pentru Rheinische Post că administraţia de la Casa Albă nu a comunicat Germaniei intenţia de a retrage trupele şi că agenţia germană a aflat decizia din presă, potrivit Reuters.

Vineri, Trump ar fi ordonat Pentagonului să reducă numărul trupelor pe care le menţine în Germania cu peste 25% înainte de sfârşitul anului.

Această măsură ar însemna că Departamentul de Apărare ar reduce numărul personalului militar cu 9.500 de la 34.500, cât sunt repartizaţi în mod permanent în bazele din Germania.

Evoluţia survine pe fondul controversei îndelungate privind faptul că Germania nu îşi achită angajamentele financiare faţă de cheltuielile NATO.

Măsura ar reduce semnificativ angajamentul SUA faţă de apărarea europeană în cadrul acordurilor NATO.

"Acest lucru este complet inacceptabil, mai ales că nimeni din Washington nu s-a gândit să informeze în prealabil Germania, un aliat al NATO", a declarat pentru publicaţia Beyer un membru al conservatorilor Angelei Merkel.

Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că au avut loc discuţii în acest sens încă din septembrie şi că măsura nu este un răspuns al SUA pentru decizia cancelarului german Angela Merkel de a refuza să participe la reuniunea G-7 de la Washington.

În urma deciziei lui Trump de retragere, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat într-un interviu diferit că regretă evoluţia, calificând relaţia Berlinului cu Statele Unite ca fiind „complicată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe