Oficiali germani vizitează Grecia şi Turcia - urmează o nouă criză a migranţilor

Horst Seehofer, premier al statului german Bavaria.
Horst Seehofer, premier al statului german Bavaria. (Sean Gallup/Getty Images)

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a călătorit săptămâna trecută în Turcia şi Grecia având întâlniri cu liderii guvernamentali pentru a preveni o nouă criză a migranţilor.

Seehofer a călătorit joi în Turcia cu o delegaţie a Comisiei Europene, precum şi cu ministrul francez de Interne, Christophe Castaner. Cei doi ai încercat să negocieze cu guvernul turc, care a ameninţat cu eliberarea mai multor migranţi în Europa, relatează Bild.

„Dezvoltarea migraţiei în Marea Egee merită atenţia noastră sporită”, a declarat Seehofer miercuri, adăugând: „Anul 2015 nu trebuie să se repete.”

Misiunea comună survine la peste trei ani de când Uniunea Europeană a negociat un acord cu guvernul turc pentru stopareas fluxului de migranţi. UE a promis că va trimite ţării trei miliarde de euro şi va acorda turcilor accesul fără viză în spaţiul Schengen.

Cu toate acestea, o mare parte din fondurile promise nu au fost livrate către Ankara, ci mai degrabă în diverse proiecte care vizează ajutorarea solicitanţilor de azil. Nici promisiunea accesului fără viză nu s-a materializat.

Turcia s-a confruntat, de asemenea, cu o creştere a numărului noilor solicitanţi de azil sirieni care au trecut peste graniţa sa de sud în ultimele luni şi a propus un program prin care aceştia să poată fi găzduiţi de-a lungul frontierei.

Însă Turcia a cerut bani şi sprijin de la Uniunea Europeană, ameninţând că va declanşa un val de migranţi în Grecia şi va repeta afluxul din 2015 - care a fost încurajat de Angela Merkel la acea vreme.

„Daţi-ne sprijin logistic şi putem construi case pe o fâşie până la 30 de kilometri în nordul Siriei”, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, luna trecută, avertizând: „sau deschidem porţile.”

După ce s-a întâlnit cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, Seehofer a vizitat vineri insula greacă Lesbos, unde centrele de primire a migranţilor sunt supraaglomerate pe măsură ce noii migranţi continuă să sosească.

Localnicii de pe insulă s-au plâns că Turcia a permis migranţilor să intre prin infamul lagăr Moria, care, deşi este construit să găzduiască 3.000 de oameni, adăposteşte aproximativ 13.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe