Oficiali nord-coreeni executaţi cu un tun antiaerian la ordinele lui Kim

Kim Jong-un continuă să execute oficiali nord-coreeni. De această dată, s-a folosit tunul antiaerian împotriva unui fost ministru al Agriculturii şi a unui oficial din Ministerul Educaţiei, care a aţipit în timpul unei întâlniri cu liderul suprem.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Doi oficiali seniori nord-coreeni au fost executaţi cu un tun antiaerian la începutul lunii august la ordinele dictatorului Kim Jong-un, a transmis ziarul sud-coreean Joongang Ilbo, citând persoane care şi-au păstrat anonimatul.

Ri Yong Jin, oficial de top în Ministerul Educaţiei – posibil ministru – a fost arestat pentru că a aţipit în timpul unei întâlniri cu liderul nord-coreean şi a fost acuzat de corupţie înainte de a fi ucis, a declarat ziarul sud-coreean. Fostul ministru al Agriculturii Hwang Min a fost concediat după ce a propus un proiect care a fost perceput ca o provocare directă la conducerea lui Kim.

Dacă ştirea este adevărată, aceasta ar marca primele execuţii ordonate de Kim vizând persoane din afara Partidului Comunist sau armatei, a declarat ziarul. Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării a precizat că nu a putut confirma imediat raportul celor de la joongang.

Kim a ordonat o serie de execuţii de la preluarea puterii în 2011. Cea mai semnificativă execuţie a fost reprezentată de uciderea în urmă cu trei ani a unchiului său Jang Song Thaek, cândva un om cu putere în regimul comunist nord-coreean. Kim a executat aproximativ 50 de oficiali în 2014 pentru acuzaţii care au variat de la corupţie până la vizionarea de telenovele sud-coreene.

“Kim continuă să înlocuiască vechea gardă a regimului tatălui său cu persoane loiale lui”, a declarat Robert Kelly, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Naţională din Pusan, Coreea de Sud. “Acuzaţiile sunt în mod evident inventate şi în acest fel funcţionează deseori promovarea sau demiterea în statele totalitare, unde opoziţia nu are un loc legitim”.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun Hye a declarat luni că dezertările din Coreea de Nord semnalează “o ruptură serioasă” în interiorul regimului nord-coreean şi apar noi provocări în timp ce Kim urmăreşte să îşi menţină controlul.

Chiar şi aşa, profesorul Kelly a precizat că statul comunist izolat este probabil mai stabil decât ar crede că este sau decât ar dori oamenii să fie.

“Nu cred că există o ruptură. Cât timp China menţine fluxul de bunătăţi spre Phenian, care este precum un oraş-stat într-un ocean de lipsuri, elitele nu se vor întoarce unele împotriva celorlalte”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe