Oficialii australieni fumegă după ce Google blochează "experimental" mai multe publicaţii online

Directorul general al Google, Sundar Pichai
Directorul general al Google, Sundar Pichai (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au criticat compania Twitter pentru blocarea contului preşedintelui Trump, acuzând giganţii din Silicon Valley de cenzurarea nejustificată a liderului lumii libere.

Mai nou, liderii australieni au şi ei parte de atenţia giganţilor de social media. Compania Google este criticată pentru eliminarea conţinutului de ştiri locale din rezultatele motorului său de căutare - ca parte a unui „experiment”.

Criticii au numit acest lucru o „ilustrare îngrozitoare” a puterii firmei.

Incidentul este cel mai recent episod al unui conflict între Google şi guvernul australian, care se gândeşte să oblige Facebook să plătească editorilor locali pentru partajarea de conţinut. Miercuri, Google a spus că a „derulat câteva experimente care vor ajunge la aproximativ 1% din clienţii care folosesc motorul său de căutare din Australia”.

Google a încercat să minimizeze impactul unora dintre aceste blocaje, insistând că firma sa efectuează astfel de experimente în fiecare an.

Într-o altă declaraţie, editorul australian Nine Group a declarat că „Google este un monopol eficient şi prin reţinerea accesului la astfel de informaţii exacte şi importante, în timp util, arată clar modul în care impactează accesul australienilor”.

„În acelaşi timp, Google demonstrează acum cât de uşor îi pot face pe furnizorii de ştiri australieni care nu sunt în favoarea sa să dispară efectiv de pe internet - o ilustrare îngrozitoare a puterii sale extraordinare pe piaţă."

"Giganţii hi-tech ar trebui să se concentreze să plătească conţinutul original, nu să-l blocheze. Acesta este mesajul meu către acei giganţi digitali", a declarat trezorierul australian Josh Frydenberg.

„Am introdus din nou legislaţia care este acum în faţa unei comisii a Senatului pentru punerea în aplicare a unui cod obligatoriu cu scopul de a-i determina pe acei giganţi digitali să plătească publicaţiilor tradiţionale o sumă echitabilă de bani pentru generarea de conţinut original”.