Oficialii chinezi s-au asigurat împotriva produselor de proastă calitate

.
. (Joern Pollex / Getty Images)

În China, unde problema siguranţei alimentare devine tot mai acută, oficialii chinezi au decis să se protejeze de mărfurile de proastă calitate, prin intermediul unui sistem de livrări speciale care include un spectru larg, începând cu produsele obişnuite, până la ţigări şi alcool.

În ultimii ani, "scandalurile alimentare" iau amploare în China şi asta se referă nu doar la numărul cazurilor constatate, ci şi la proporţiile acestora care reuşesc să depăşească substanţial capacităţile unor mici producţii sau ateliere clandestine. Deseori, unităţile producătoare de mărfuri de proastă calitate şi periculoase, care devin ţinta unui nou scandal, există de mulţi ani deja şi dispun de o reţea extinsă în întreaga ţară sau în mai multe provincii.


Cel mai adesea, guvernul începe o investigaţie specială doar după ce informaţiile cu privire la producere ilegală sau mărfuri contrafăcute au apărut pe Internet şi au provocat un val de nemulţumiri din partea populaţiei.

Dintre cauzele producerii masive a mărfurilor care nu sunt de calitate în China, observatorii se referă la poluarea severă a mediului şi corupţia omniprezentă, care a afectat şi sistemul organelor de control.

Dar, totuşi, un rol aparte în existenţa acestui flagel îl joacă eroziunea valorilor morale de bază ale societăţii chineze. De cele mai multe ori, producătorii fără scrupule sunt perfect conştienţi că mărfurile lor sunt dăunătoare şi, personal, evită să le folosească. Este un lucru bine ştiut şi de cei ce procură aceste produse la preţuri mizere, adică companiile de catering şi magazinele mici.

Subiectul livrărilor speciale pentru oficiali nu reprezintă o noutate pentru chinezii de rând. Informaţii de acest gen apar cu regularitate pe internet şi provoacă o indignare profundă în rândul maselor populare, dar, foarte curând, sunt şterse de cenzura partidului.

În realitate, unele agenţii guvernamentale din China deţin propriile lor ferme şi terenuri, unde într-un regim ascuns, cultivă legume şi cresc animale fără folosirea substanţelor chimice dăunătoare, aşa cum procedează alte gospodării agricole.

Neîncetatele "scandaluri alimentare" trezesc tot mai multe insatisfacţii şi revolte din partea populaţiei. În legătură cu acest fapt, autorităţile comuniste chineze au introdus o interdicţie oficială la folosirea în etichetarea produselor a indicaţiei apartenenţei mărfurilor la categoria livrărilor speciale.

Dar cum poate o asemenea măsură să ajute la remedierea situaţiei grave în domeniul respectiv? Însăşi existenţa sistemului de livrări speciale de produse pentru oficialii chinezi denotă faptul că regimul totalitar nu intenţionează în niciun fel să combată fenomenul negativ, din simplul motiv că guvernanţii şi familiile lor nu se confruntă în mod direct cu problema în cauză.

Recent, în Internetul chinez a apărut o selecţie de fotografii cu băuturi spirtoase scumpe care sunt destinate în exclusivitate consumului funcţionarilor publici şi militarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe